вторник, 15 ноември 2011 г.

15 ноември - започва Рождественския пост

 
Posted by Picasa

След деня в памет на св. апостол Филип започва четиридесетдневният Рождественски пост, наричан също Филипов пост или "Четиридесетница на ап. Филип".
Те завършват на Бъдни вечер - 24 срещу 25 декември.

Установен е сравнително късно, в чест на Раждането на Спасителя, за да се очистят християните чрез покаяние, молитва и пост и с чисто сърце, душа и тяло благоговейно да посрещнат явилия се в света Син Божий. През дните на поста преди Рождество Христово са празниците на много старозаветни пророци, предсказали раждането на Спасителя.

В основата на поста е борбата с греха чрез въздържане от храна. Именно въздържанието, а не изнемогата на тялото, затова всеки трябва да съизмери своите сили, своята подготовка и готовност да пости с правилата за спазване на постите.

Пост телесен, без пост духовен, не допринася за спасението на душата, дори напротив, може да бъде и духовно вреден, ако човек, въздържайки се от храна, се протиква със съзнание за собственото си превъзходство. Истинският пост е свързан с молитва, покаяние, въздържане от страсти и пороци, изкореняване на лошите дела, прощаване на обидите, въздържание от съпружески живот, изключване на увеселителни и зрелищни мероприятия, дори гледане на телевизия.

Постът не е цел, а средство за смирение на плътта и очистване от грехове. Без молитва и покаяние постът се превръща само в една диета.

За православния човек постът е съвкупност от добри дела, искрена молитва, въздържане от всичко, включително и от храна. Телесният пост заедно с духовния образуват истинският пост.

Според църковния Устав по време на пост се забранява блажна храна — месо и млечни продукти; само в някои постни дни, се разрешава риба, а в дните на строг пост не се позволява не само риба, но и никаква гореща храна и храна, приготвена с растителна мазнина.

Православната църква е наредила специални постни дни през седмицата. Те са:
• всяка сряда - за спомняне предаването на Иисуса Христа на страдания;
• всеки петък - за спомен на самите Му страдания и смърт

По своята строгост Рождественският пост отстъпва на Великия и Богородичния пост и не се различава от Петровия.
15 - 22 ноември
само растителна храна с олио,/ 21 ноември е Въведение Богородично – разрешава се риба /
23 - 19 декември
разрешава се риба, с изключение на дните понеделник, сряда и петък
20 декември - 24 декември
само растителна храна с олио от Игнажден до Бъдни вечер - Предпразненство на Рождество Христово

Източник: http://www.pravoslavieto.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар