събота, 23 април 2011 г.

Велика събота. Слизането на Иисуса Христа в ада


Слизане в ада.
Стенопис от Великата църква "Св. София" (Hagia Sophia) в Истанбул Parecclesion of the Anastasis.


На Велика събота Църквата възпоменава телесното погребение на Иисуса Христа и слизането Му в ада. По обичая на юдеите Йосиф и Никодим снели пречистото тяло Господне от кръста, обвили ги в пелени с благовония и го положили в нов каменен гроб в Йосифовата градина, която се намирала недалче от Голгота. При полагането Му в гроба присъствували жените мироносици, сред които, обляна в сълзи с прободеното си от мъка сърце, била и майка Му св. Богородица.


Сваляне на Спасителя от Кръста.
Стенопис от 1535 г. от Теофанис Стрелицас Батас
в манастира Великата Лавра, Атон.


Първосвещениците и фарисеите знаели, че Иисус Христос е предрекъл възкресението Си. Не вярвайки на предсказаното, а и страхувайки се да не би Апостолите да откраднат Тялото на Иисуса, измолили от Пилат военна стража. Поставили стражата до гроба, а самия гроб запечатали (Мат. 27:57-66; Иоан. 19:39-42).


Полагане в гроба и оплакване на Христа.
Стенопис от от 1295 г. от църквата "Св. Климент" в Охрид, дн. Република Македония.


Църквата прославя Велика събота като "най-благословения седми ден". Защото това е денят, когато Словото Божие лежи в гроба като мъртъв Човек, но в същото време спасява света и отваря гробовете.
"Христос... като слезе, проповядва и на духовете, които бяха в тъмница, и които някога се не покориха, когато Божието дълготърпение ги очакваше, в дните на Ноя, при строенето на ковчега" (1Петр. 3:18-20).

Положен вече в гроба, Духът на Иисуса е в ада, за да разкъса оковите му и да отвори отново за нас райските двери. Това ще се случи на другия ден. В Неделята, наречена с най-краткото име - Великден.


Слизане в ада.
Миниатюра от X век от Трапезундското евангелие (Книга на евангелските чтения),
съхранявано в Държавната библиотека в Санкт Петербург.


Страстната седмица е най-дългата седмица в годината, наситена с много тъга и покъртителни изживявания. Защото страст означава страдание. А страданията Христови са прелюдия към вечния живот.

източник: www.pravoslavieto.com

2 коментара:

  1. Чудесни текстове за християнските празници! И невероятни попадения сред рецептите, които публукувате - ще следя, пък дано ми дойде музата да сготвя нещо вкусно.
    И малко уточнение: първото изображение в тази статия "Слизане на Иисус в ада" не е от "Св. София", а от църквата на манастира Хора (дн. Музей Кахрие джами) в Истанбул.

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря много за коментара. Извинявам се, ако съм била неточна. Но като източник ползвам www.pravoslavieto.com Ето и препратка: http://www.pravoslavieto.com/ikonopis/Gospodski/Pascha/slizane_v_ada.htm . Нямала съм щастието да го посетя лично, но се надявам

    ОтговорИзтриване