петък, 28 януари 2011 г.

Негреса

 
Posted by Picasa

Продукти:

50 г краве масло, размекнато на стайна температура
1 ч.ч. захар
1 яйце
1 ч.ч. прясно мляко
50 г какао
1 1/2 ч.ч. брашно
1 бакпулвер

за глазурата:
1 ч.ч. пудра захар
3 с.л. какао
1 с.л. сухо мляко
1 с.л. течна сметана
2 с.л. прясно мляко
1 с.л. краве масло
Може да пропуснете сухото мляко и да замените сметаната с още една с.л. прясно мляко. Но те придават по-богат вкус на глазурата.

1. Сложете в купата на миксера маслото и го разбийте до пяна със захарта. Добавете яйцето.
2. Пресейте брашното с бакпулвера и какаото. Добавете при маслото 1/3 от брашняната смес, после 1/3 от прясното мляко и така редувайте докато свършат всички продукти.
3. Изсипете сместа в предварително намазана с масло и посипана с брашно тавичка (или застлана с хартия за печене).
4. Печете в предварително загрята на 200 С фурна, докато забодена клечка за зъби в средата на сладкиша излиза чиста и суха.

 
Posted by Picasa
Извадете сладкиша и го залейте с горещата шоколадова глазура.
5. Докато се пече сладкишът, може да направите глазурата. Смесете в малък огнеупорен съд пудрата захар, какаото, млякото и сметаната. Разбъркайте до гладка каша. Сложете сместа на котлона, на ниска температура и бъркайте непрекъснато. Не бива да завира. Прибавете бучка краве масло. Щом маслото се разтопи - залейте с глазурата изпечения и още горещ сладкиш.

 
Posted by Picasa

6. Оставете негресата да изстине напълно и да се втвърди глазурата. Нарежете го на парчета и сервирайте.

Няма коментари:

Публикуване на коментар