Продукти:
за тестото:
100 г брашно
50 г кайсиеви ядки (може да ги замените с орехи, бадеми)
150 г краве масло
щипка сол
1 с.л. захар
1-2 с.л. много студена вода, ако е необходимо
за плънката:
700-800 г кайсии
1/2 ч.ч. кисело мляко
50 мл течна сметана
1 жълтък
2 с.л. мед
кайсиеви ядки за поръсване
1. Смесете брашното, кайсиевите ядки, захарта и солта и ги смелете в кухненски робот. Добавете студеното масло, нарязано на кубчета и миксирайте няколко пъти докато сместа стане на трохи.
Капнете малко от водата, ако е необходимо, за да се слепнат трохите в тесто. Не месете тестото дълго, защото ще стане жилаво.
2. Изсипете трохите в тавичка и с ръце го притиснете плътно по стените да стане кора. Приберете го в хладилник да стегне.
Надупчете го с вилица и го печете в загрята на 180 С фурна докато леко по ръбчетата се зачерви. Извадете кората и я оставете да се охлади.
3. Наредете в тестената кора кайсиите.
Разбийте сметаната, киселото мляко, жълтъка и меда. Налейте сместа внимателно в кората. Нека се стече между кайсиите.
Запечете сладкиша в загрята на 180 С фурна докато се зачерви. Оставете го напълно да изстине, преди да го нарежете. Поръсете го с печени кайсиеви ядки. При сервиране може да го поливате с още малко мед, ако желаете.
за тестото:
100 г брашно
50 г кайсиеви ядки (може да ги замените с орехи, бадеми)
150 г краве масло
щипка сол
1 с.л. захар
1-2 с.л. много студена вода, ако е необходимо
за плънката:
700-800 г кайсии
1/2 ч.ч. кисело мляко
50 мл течна сметана
1 жълтък
2 с.л. мед
кайсиеви ядки за поръсване
1. Смесете брашното, кайсиевите ядки, захарта и солта и ги смелете в кухненски робот. Добавете студеното масло, нарязано на кубчета и миксирайте няколко пъти докато сместа стане на трохи.
Капнете малко от водата, ако е необходимо, за да се слепнат трохите в тесто. Не месете тестото дълго, защото ще стане жилаво.
2. Изсипете трохите в тавичка и с ръце го притиснете плътно по стените да стане кора. Приберете го в хладилник да стегне.
Надупчете го с вилица и го печете в загрята на 180 С фурна докато леко по ръбчетата се зачерви. Извадете кората и я оставете да се охлади.
3. Наредете в тестената кора кайсиите.
Разбийте сметаната, киселото мляко, жълтъка и меда. Налейте сместа внимателно в кората. Нека се стече между кайсиите.
Запечете сладкиша в загрята на 180 С фурна докато се зачерви. Оставете го напълно да изстине, преди да го нарежете. Поръсете го с печени кайсиеви ядки. При сервиране може да го поливате с още малко мед, ако желаете.
Олееее ... как е потекъл медеца :)
ОтговорИзтриванеНаправо си е изкушение да я гледа човек :)
Страхотни са новите ти летни предложения, Еми,
ОтговорИзтриванено кайсиевите ти изкушения са неустоими...
Кайсии и маскарпоне, кайсии, мед и мляко - изкушаващо съчетание на вкусове и аромати.
Благодаря за чудесните рецепти,
поздрави и пожелания за хубаво и усмихнато лято, Диана
Много, много вкусно! Определено ми харесва идеята ти, Еми!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Уникално вкусна тарта,мила!Направо да ти проговори,и толкова красиво подредена с тези кайсиеви лодчици!Прегръдка и хубава юлска седмица!
ОтговорИзтриване