сряда, 22 юни 2011 г.

Как се прави тесто за паста


Домашно направената паста е най-вкусна. Нейното приготвяне е изключително лесно.
Като правило за приготвяне на основно тесто за паста се използва съотношението на едно голямо яйце да се взема 100 г брашно. Като порция за един възрастен се взема тесто от едно яйце.

за тестото:

4 големи яйца
400 г брашно
1 ч.л. сол
1 с.л. зехтин

1. Пресейте брашното и солта на купчинка. Направете кладенче в средата. Сложете яйцата и зехтина. С ръка започнете да смесвате съставките като загребвате по малко от брашното. В зависимост от състоянието на брашното може да отиде мъничко по-малко или повече. Може да ползвате и хлебопекарна, като сложите първо яйцата и зехтина, а после брашното и солта и включите машината на програма за месене без втасване.

 

2. Омесете твърдо тесто. Месете в продължение на около 15 минути, докато стане гладко и еластично. Срязвайки тестото, то трябва да има малки мехурчета в средата. Това показва, че тестото е добре омесено. Покрийте го с кърпа или го увийте в найлоново фолио и го оставете да си почине за половин час. Добре опаковано, може да го приберете и за цяла нощ в хладилника.

 

3. Разделете тестото на четири части. Завийте трите отново с найлон, защото много бързо изсъхва и се напуква. Сплескайте другата и я разточете колкото се може по-тънко. Може да я разточите на ръка или в специална машина. Прекарайте сплесканото парче тесто през машината няколко пъти, като всеки път намалявате дебелината.

 

 


Оставете го да си почине 10 минути, преди да го нарежете.

Може да оцветите пастата, като прибавите различни съставки:

Зелено – добавете 1 с.л. спаначено пюре
Червено – прибавете 1 с.л. доматено пюре
Може да добавите и къри, куркума, пресни или сушени билки.

4. Рязането е една от най-важните техники, необходими за приготвяне на паста в домашни условия.
-за лазаня и канелони нарежете разточеното тесто на големи квадрати или правоъгълници.

 

 


-за да нарежете тестото на ленти, поръсете разточения лист добре с брашно, навийте го на руло и с остър нож го нарежете на ленти с желаната широчина. Развийте лентичките веднага и ги поръсете с брашно.

 

-с приставките на машинката може много лесно да се нареже тестото на различна по форма паста.

 

Поръсете нарязаното тесто с брашно, като леко го повдигате и пускате на плота.

 

Оставете фигурките да починат и изсъхнат най-малко за един час, а най-много за една нощ.

 

- за да си приготвите "панделки", нарежете разточеното тесто на правоъгълници с размери 5-6 см на 3 см.
Прищипете ги в средата като използвате китайски клечки или дървени шишчета.

Пастата може да замразите като я сложите в тарелки или тавички във фризера и след като замръзне да я прехвърлите в торбичка.


5. За да сварите пастата кипнете голямо количество подсолена вода. За варенето на прясна паста, добавете 1 с.л. зехтин във водата. Когато водата заври силно, пуснете пастата в нея. Тя трябва постепенно да потъне в нея. Леко я разбъркайте за да не загори.

 

Сухата, готова паста се вари 10-12 минути, а така приготвената прясна съвсем кратко – само 3-5 минути.
6. Най-добре се овкусява пастата, ако се остави да се свари в соса. За лазаня и канелони с прясно тесто, аз не варя предварително листовете, а ги заливам със сос и ги оставям да омекнат във фурната по време на печенето. А пастата на лентички, варя само за минута, след което я прехвърлям в соса и я оставям да се довари там.
7. По отношение на сосовете също съществува правило – тънките лентички и малки формички паста се поднася с по-леки сосове, а големите фигурки и широки ленти – с по-плътни сосове (с гъби, шунка, месо)

Няма коментари:

Публикуване на коментар