понеделник, 16 май 2011 г.

Ванилов сладолед


Продукти:

5 жълтъка
1 ч.ч. течна сметана
1 ч.ч. прясно мляко
150 г захар
1 шушулка ванилия

1. Разполовете шушулката с ванилия и с остър нож остържете семенцата от вътрешността и.


Сложете в тенджерка прясното мляко, захарта, семенцата от ванилията и самата шушулка. Кипнете ги да се разтвори захарта. Оставете сместа да се охлади.


2. Разбийте добре жълтъците.


Прибавяйте към тях на тънка струйка от млякото. Върнете всичко в тенджерката.


3. Сложете отново сместа на котлона и започнете да загрявате на ниска температура крема, като бъркате непрекъснато. Варете, докато кремът се сгъсти и драсната черта на бъркалката остава с чисти краища - не се стича и събира.


Оставете го да се охлади напълно. Може и една нощ в хладилник.
4. Разбийте сметаната на пухкав крем. Добавете малко по малко от яйчената смес.


5. Сложете крема в кутия във фризера и го разбърквайте с вилица през половин час или го замразете в машина за сладолед.


6. Сервирайте сладоледа със сладко от смокини или вишни, шоколадов крем, ядки.

Няма коментари:

Публикуване на коментар