понеделник, 21 февруари 2011 г.

Бабето

 
Posted by Picasa


Продукти:

1 свинска глава
1 свинско шкембе

на 1 кг месо:
25 г сол
5 г черен пипер
5 г кимион
3 г бахар
1/2 глава счукан чесън
5 г лют червен пипер
1-2 дафинови листа

зелева чорба

1. Главата се измива добре, слага се в голяма тенджера, залива се със студена вода и се вари на слаб огън докато се развари.
2. Изваждат се костите. Месото се прецежда и реже много на едро.
3. Добавете подправките и малко бульон. Омесете всичко добре.
4. Измийте добре шкембето. Напълнете го със сместа плътно, като гладката страна остане отвън. Зашийте го. Надупчете го на няколко места.

 
Posted by Picasa

5. Сложете го в тенджера, в която на дъното сте сложили обърната чиния, за да не опира директно бабето. Притиснете го отгоре с друга чиния.
6. Залейте го със зелева чорба и го варете на слаб огън около 2 часа. Лесно да се пробожда с вилица.
7. Извадете бабето внимателно и още горещо го притиснете между две дъски. Оставете го да изстине.

 
Posted by Picasa

8. Можете да я съхранявате на студено и проветриво място за 2-3 седмици, или да я приберете във фризера.
9. Поднесете я нарязана на филийки.
10. Ако сместа се окаже много и не можете да я съберете в стомаха, може да я напълните в дебели свински черва. Варят се по същия начин. Така се получават бабушки. Ако желаете можете и да ги опушите.

 
Posted by Picasa

Няма коментари:

Публикуване на коментар