вторник, 14 декември 2010 г.

Мързелива точена баница

 
Posted by Picasa

Маминка правеше тази баница често. Лесна е, много вкусна и не се искат особени умения за разточване на тънки листа. Аз я харесвам повече със свинска мас, отколкото с масло. Може да се приготви и с олио или маргарин, но тогава не става толкова пръхкава и не се отделят толкова добре пластовете на тестото.

Продукти:

300 мл. вода (суроватка)
1 с.л. олио
1 с.л. оцет
1/2 ч.л. сол
550 г брашно+ още за точене
100 г краве масло или свинска мас

за плънката:

150 г саламурено сирене
1 яйце

1. Пресейте брашното на кладенче и изсипете вътре водата, солта, олиото и оцета. Замесете твърдичко гладко тесто. Оставете го да си почине половин час
 
Posted by Picasa
2. Разделете тестото на 15 топчета. Разточете всяко едно на кръг колкото чаена чинийка. Слепете ги на 3 купчинки по 5 като мажете с размекнато масло помежду им.
 
Posted by Picasa
3. Разточете всяка купчинка на лист с диаметър на тавата в която ще печете баницата.
 
Posted by Picasa
4. Натрошете сиренето и го размесете с яйцето. Намажете тавата с масло. Сложете вътре първата кора. Поръсете с половината от сиренето.
 
Posted by Picasa
Похлюпете с втората кора. Поръсете с втората половина от сиренето. Покрийте с последната кора. Хубаво притиснете краищата. Намажете баницата с останалото масло.
 
Posted by Picasa
Нарежете я на парчета.
5. Печете в предварително загрята фурна на 180 С за 30-40 минути. Щом се изпече баницата, извадете я от фурната и я напръскайте с вода.
 
Posted by Picasa

Покрийте я с кърпа и оставете да поизстине.

Няма коментари:

Публикуване на коментар