петък, 26 ноември 2010 г.

Татин с круши и сладко от касис

"Един от най-популярните френски десерти Тарт Татен (Tarte Tatin) се е появил през 1898 година, благодарение на разсеяността на една от сестрите от фамилията, както не е трудно да се досетите, Татен (Тatin). Стефани и Каролина живели в малкото френско градче Ламонт-Беврон, след смъртта на баща им, сестрите получили в наследство неголям хотел. Младата сестра Каролина, станала управител на хотела, а по-възрастната Стефани, която не се славила с голям ум – готвачка. Гостите на хотела много харесвали ястията на Стефани, особено нейният ябълков сладкиш. Но веднъж той се превърнал в Тарт Татен. Естествено, това станало съвсем случайно. Един сезон в разгара на лова в хотела имало много гости, а Стефани, която работила сама в кухнята, чудовищно много работа. Бедничката оставила ябълковата плънка на печката да се стопли и се заела с друга работа. Сетила се готвачката за нея когато подушила миризма на печени ябълки. Стефани бързо сложила върху тях разточен лист тесто и ги опекла. След това обърнала сладкиша в поднос и го поднесла на гостите. След няколко дни жителите на околните градове започнали да идват в хотела Татен за да опитат новия фирмен сладкиш. Така той станал популярен и Стефани го приготвяла по този начин.
След няколко години в Ламонт-Беврон, пристигнал прочут столичен ресторантъор. Толкова много харесал сладкиша, че помолил Стефани за рецептата и го включил в своето меню. Пак съвършено случайно този човек бил Луи Водабл – собственик на известния парижки ресторант Максим. Така и Тарт Татен станал световно известен, защото ресторантът се посещавал от много чужденци.
Хотел Татен приема гости и до днес. На входа му е поставена във витрина табличката, в която е изпечен първия Тарт Татен. Днес в различните френски ресторанти сладкишът се приготвя с ябълки, круши, праскови, кайсии, тиква и други плодове."
Тази история е публикувана в "Кулинарен навигатор". Вариантът, който аз изпробвах се оказа много сполучлив и вкусен.
 
Posted by Picasa

Продукти:


за тестото:

500 г брашно
150 мл прясно мляко
3 яйца
1 с.л. мед
100 г краве масло
1/2 пак. мая за хляб
1 с.л. захар
щипка сол

за плънката:

1 кг круши
50 г краве масло
1/2 ч.ч. захар
3 с.л. сладко от касис

1. Накиснете маята в прясното мляко, посипете я със солта и захарта. Разбийте яйцата. Пресейте брашното и направете кладенче. Изсипете в кладенчето разтворената мая, меда и яйцата. Замесете много меко тесто. Оставете го да втаса.
2. Обелете крушите. Може да ги нарежете на половинки или на парченца. В тавичката, в която ще печете, разтопете на котлона маслото за плънката. Изсипете захарта и я карамелизирайте. Добавете крушите и ги оставете на огъня, докато се изпари водата им. Дръпнете от котлона, добавете сладкото и разбъркайте. Оставете да изстине леко.
 
Posted by Picasa
3. Разточете от тестото кръг с размерите на тавата. Сложете тестената кора върху плодовете.
 
Posted by Picasa
4. Печете в предварително загрята на 200 С фурна.
5. Щом се зачерви сладкишът, го извадете и оставете за изстине. Обърнете го в по-голяма сервирна чиния.
 
Posted by Picasa

Няма коментари:

Публикуване на коментар