Страници

неделя, 10 февруари 2019 г.

Черен дроб по провансалски





Продукти:

800 г телешки черен дроб
2 с,л, брашно
сол
черен пипер
3 с.л. краве масло
1 с.л. олио
2 с.л. дижонска горчица
1 малка главичка нарязан на ситно лук /около 1 препълнена супена лъжица/
1 голяма филия стар хляб
подправки от Прованс /розмарин, босилек, мащерка, магданоз, риган/


1. Тайната на крехкия черен дроб е в доброто му почистване. Отстранете външната ципа, както и стените на кръвоносните съдове.


2. Нарежете дроба на фили с дебелина около 1 см. Оваляйте ги в смес от бяло брашно, сол и черен пипер.


3. Загрейте тиган с кравето масло и 1 с.л. олио или зехтин. Изтръскайте излишното брашно и запържете дроба съвсем леко. Трябва само да побелее, а не да се пържи.


4. Подредете парчетата дроб в тавичка.
5. Смелете в кухненски робот филията хляб, щипка сол, черен пипер, 1 ч.л. от билките и 2 с.л. от мазнината, в която се пържи дроба.


6. В останалата мазнина в тигана задушете лука до омекване. Добавете горчицата и разбъркайте.


7. Намажете дроба със сместа с горчица.


Покрийте отгоре с хлебните трохи. До тук ястието може да се приготви предварително, дори и преден ден и да се съхранява покрито в хладилник.


8. Преди сервиране загрейте горния реотан на фурната. Сложете ястието за няколко минути докато трохите се запекат и дроба се затопли.





1 коментар:

  1. прекрасно е така го готвят на Мазурите в Полша(накогашна Прусия)
    така го прави и мама....със счукани плодчета хвойна в тавата

    ОтговорИзтриване