Страници

четвъртък, 2 януари 2014 г.

Тарта с карамелизирани лешници, шоколад и круши



Продукти:

за тестото:
125 г студено краве масло

150 г брашно
3 с.л. студена вода
1 с.л. захар
1 щипка сол

за плънката:
100 г лешници
2-3 захар
50 г натурален шоколад

за крема:
150 грама печени лешници
2 с. л. захар 
2 с. л. брашно
100 г заквасена сметана
2 яйца
1 ч. л. ликьор амарето

3 поширани круши (виж Как се пошират круши)

1. Пригответе си маслено тесто за кората на тартата ( виж Как се прави маслено(бисквитено) тесто). Приберете го в хладилник за 20-30 минути.
2. Извадете тестото от хладилника. Разточете го на кора с дебелина около 0,5 см. Навийте кората на точилката и внимателно я пренесете върху тавичката за тартата. Оформете кората. Изрежете стърчащите краища.Не се притеснявайте, ако се напука или пробие. Откъснете парченце тесто от края и го притиснете върху дупката. Надупчете кората с вилица. Така при печенето няма да се деформира. Приберете я за 15-20 минути в хладилник. 


Покрийте я с хартия за печене, изсипете върху нея зърна от леща, боб или пшеница. Тези зърна може да ги охладите в последствие и да си ги приберете за следващо печене.  Печете кората в загрята на 200 С докато леко се зачерви по краищата. Махнете листа със зърната и я допечете. Оставете я да се охлади на стайна температура.
3. Извадете крушите от сиропа и ги оставете върху кухненска хартия или салфетка да се отцедят добре.

 
Нарежете ги на резенчета.
4. За крема: Смелете с кухненски робот лешниците със захарта и брашното. 


Добавете яйцата, сметаната и ликьора.


5. За карамела: Загрейте захарта докато се разтопи и леко потъмнее, добавете лешниците и ги разбъркайте. Изсипете сместа върху хартия за печене или намазнена с олио чиния - така няма да залепнат. 


Оставете ги да изстинат и ги счукайте на едри парчета. Нарежете шоколада. 
6. Изсипете върху охладената кора за тарта натрошените лешници и шоколадовите парченца. 


Добавете крема. 


Подредете отгоре крушите.


7. Печете тартата около 35-40 минути в предварително загрята на 180 С фурна, или докато леко се зачерви. Сервирайте я охладена на стайна температура.






Няма коментари:

Публикуване на коментар