Страници

сряда, 17 октомври 2012 г.

Терина от глиган


 


Продукти:

1 кг смляно месо от диво прасе
7 г сол
7 г черен пипер
7 г. лют червен пипер
7 г кимионщипка бахар
щипка канела
щипка карамфил
1 глава лук, нарязан на ситно
6 склидки чесън, пасирани
1/2 ч.ч. бяло вино
50 мл конак
кората на 1/2 портокал, настъргана
2 с.л. прясна мащерка

100 г бадеми
100 г сушени сливи

200 г горски гъби
50 г краве масло
200 г тънко нарязан бекон

1. Залейте сливите с коняка. Оставете ги за една нощ да поемат течността. Нарежете ги на парчета. 

  
Леко запечете бадемите. 


Нарежете гъбите на едри парчета и ги запържете в маслото.


2. Омесете месото с подправките - солта, черния и червен пипер, кимиона, бахара, канелата и карамфила, пасирания чесън и нарязания на ситно лук.


Добавете бадемите, сливите и гъбите с маслото, мащерката, конякът, който не е попил в сливите, виното и настърганата портокалова кора. Объркайте месото добре. Оставете го да престои поне за една нощ в хладилник за да поеме добре ароматите.
3. Поставете в тавичка за кекс найлоново фолио, за да извадите по-лесно пастета. Облепете стените и с пласт тънко нарязан бекон. 
 

Плътно разпределете каймата отгоре. Отново го приберете за една нощ в хладилник за да стегне хубаво.



 
4. Покрийте го плътно с алуминиево фолио. Поставете го в тавичка. Напълнете я до половината с вода и печете терина в загрята на 160 С фурна за час и половина. Оставете го да изстине до стайна температура и отново го приберете за една нощ в хладилник за да се охлади напълно. Ако в тавичката се е отделил сок - излейте го. Може да го използвате за сос.
 
 


5. Премахнете фолиото и внимателно обърнете тавичката върху чиния за да извадите терина. С остър нож го нарежете на парчета с дебелина от 1-1,5 см. Сервирайте го като предястие с хрупкав препечен хляб и чаша хубаво вино.







Няма коментари:

Публикуване на коментар