Страници

събота, 19 май 2012 г.

Печено пиле с мащерка и пресни картофи


Продукти:


1 пиле
няколко стръка мащерка
1 лимон
2 с.л. краве масло, размекнато на стайна температура (ако пилето е домашно, можете да намалите количеството на маслото)
сол
черен пипер
1 кг пресни картофки



1. Измийте пилето и го подсушете. Натрийте го със сока от половин лимон. Посолете го със сол, черен и червен пипер от вътре и от вън. Намажете го добре с маслото.
2. Нарежете другата половина от лимона на резени и го сложете в кухината на пилето заедно с няколко стръка прясна мащерка.


3. Сложете пилето в тавичка върху решетка.
4. Загрейте фурната на 220 С. Запечете пилето за 10 минути. Намалете фурната на 180 С и печете още 1 час.
5. Почистете картофките. По-големите разрежете на две, малките оставете цели. Запържете ги за кратко в малко мазнина - колкото да придобият лека коричка, но да не са напълно готови. Сложете ги в тавата около пилето. Посолете ги леко.


Печете още 1/2 -1 час в зависимост от големината на пилето.







.

3 коментара:

  1. Много апетитно! Хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  2. Супер, може ли едно бутче за мен с малко картофки? :)) Уцели ме направо в десетката! Поздравления за вкусното пиле.

    ОтговорИзтриване