Страници
▼
сряда, 6 юли 2011 г.
Как се пошират яйца
Продукти:
2 яйца
вода
1 с.л. оцет
сол
1. Възварете вода в тенджера. Посолете я и сложете 1 с.л. оцет. Оцетът ще стегне белтъка и ще му попречи да се разпилее. Щом водата заври, дръпнете тенджерата от котлона. Изключете го.
2. Счупете яйцето в купичка и внимателно го пуснете в горещата вода. Водата трябва да е току-що завряла, но да не ври в момента, защото ще разпилее белтъка. Счупете другото яйце и го добавете и него. Върнете тенджерата на горещия котлон, но внимавайте водата да не заври.
3. Щом яйцата се забулят добре, ги извадете внимателно с решетъчна лъжица.
4. Може да ги сервирате със сос Тартар и салата, сос от кисело мляко или картофено (спаначено) пюре.
Класическа рецепта, може някъде да сте я видяли. Водата завира, без прибавки, и във врящата вода се пуска яйцето с черупката, за около 40 секунди. Аз броя до 40 и го вадя. Наливам студена вода да охладя , слагам сол и оцет и преди да заври счупвам внимателно яйцето във водата. От варенето има филм около белтъка , който пречи за разливането му и придава неразлята форма. Не се бърка, може леко да се върти водата около яйцето
ОтговорИзтриване