Страници

вторник, 24 юли 2012 г.

Патладжан на фурна а`ла Пепа Стоева



оригиналът на рецептата може да видите тук

Продукти:
за 4 порции

2 патладжана
сол
2-3 с.л. зехтин

за соса:
2 с.л. зехтин
1 малка глава лук
1-2 склидки чесън
1 буркан смлени домати
щипка захар
щипка лют червен пипер
1 дафинов лист
4-5 зърна черен пипер
1 с.л. нарязан на ситно босилек
1 с.л. нарязан на ситно риган

100 г сирене Моцарела
стръкче босилек за гарниране

1. Нарежете патладжана на резени. Може да го обелите, ако предпочитате. Поръсете го със сол и го оставете за около час да му избие горчивата вода.



2. Изплакнете патладжана. Подсушете го със салфетка или домакинска хартия и го оваляйте в брашно.



3. Подредете патладжана в поръсена със зехтина тавичка или в индивидуални тарелки.



Запечете го за 15 минути в загрята на 200 С фурна.
4. Загрейте зехтина за соса в тенджерка. Запържете леко ситно нарязаните лук и чесън.


Добавете смлените домати, дафиновия лист и зърната черен пипер и оставете соса да поври за да се сгъсти.



5. Подправете със сол, лют червен пипер и черен пипер, добавете малко захар, която ще тушира киселината на доматите и поръсете с нарязаните на ситно риган и босилек.
6. Залейте патладжаните със соса.



Поръсете ги с нарязано на кубчета сирене Моцарела и върнете ястието във фурната да поври и да се разтопи сиренето.



7. Сервирайте ястието топло или студено, поръсено с листа босилек.




 




1 коментар:

  1. Изглеждат божествено и в твое изпълнение,Еми!Благодаря и за постъпковите снимки!
    И аз съм го запланувала това ястие,а в добавка със сиренето съвсем ми допада!
    Прегледах и останалите рецепти,всичко е както винаги много апетитно и поднесено с финес и любов!
    Салатката с кайсии особено много ме плени!
    Прегръдки от мен!

    ОтговорИзтриване