Продукти:
5 л прясно мляко
4-6 с.л. морска сол
10 г лимонена киселина
1. Изсипете млякото в голяма тенджера и го оставете да заври. Прибавете солта и варете като разбърквате непрекъснато докато солта се стопи.
2. Добавете лимонената киселина и продължете да варите и разбърквате още 10 минути.
3. Млякото трябва да се пресече. Варете докато сурватката стане напълно бистра.
4. Прецедете пресечената смес през цедка, покрита с тензух. Запазете суроватката. Може да я използвате за хляб, мекици или за саламура.
5. Щом престане обилното отцеждане на сурватката, омесете с ръце горещия кашкавал и го сложете във форма,
притиснат с тежест (аз ползвам сито). В което слагам плътно влизаща тенджера и притискам с тежест.
Оставете го да престои около 2 часа.
6. Извадете кашкавала и го преместете в хладилника върху скара, за да може да засъхне от двете страни.
Постепенно започва да пожълтява. Може да се консумира след два дни.
Истинското му зреене продължава около месец и половина. За да не изсъхва, може да се потопи в разтопен парафин.
Здравейте! Изпробвах рецептата, но прясното мляко изобщо не ми се пресече, така както е показано на снимката. Според Вас защо се получи така. Спазих всичко по рецептата.
ОтговорИзтриванеАнтония
Трудно ми е да отговоря.
ИзтриванеТова е супер лесна рецепта и на много места в домашни условия точно така си правят хората кашкавал. Не знам защо при Вас не се е получил - важно е качеството на млякото, както и да поври добре. После трябва да се остави малко да престои и пресеченото само се отделя на парцали. Може вместо лимонтузу да се сложи и малко лимонов сок.
Аз лично повече харесвам рецептата с мая (кашкавалът става много мек, маслен и хубаво се разтича при загряване), но тя е много трудоемка, а и там много трябва да се внимава за точната температура. Малко невнимание и кашкавалът не става хубав.
Благодаря за бързия отговор. Да Ви споделя, че след като не ми се пресече с лимонтузуто аз изцедих един лимон и сложих сока му в млякото, но пак не се пресече. На вкус млякото се беше променило, но не се получи самото пресичане на парцали. Ще пробвам пак и ще споделя резултата. Лимонената киселина, която е продават в магазините дали е същото лимонтузу или има разлика?
ИзтриванеАнтония
Същата е. Аз такава си вземам.
ИзтриванеЗдравейте! Снощи пак пробвах рецептата и този път ми се получи страхотно, точно както сте показали на снимките, но все още не съм го опитала на вкус как е. Благодаря Ви за хубаво описаната рецепта! Действително е много лесна рецептата, така и не мога да си обясня какво обърках първия път.
ИзтриванеАнтония
Благодаря за коментара! Възхищавам се на упоритостта Ви! Дано и на вкус Ви хареса!
ИзтриванеХубав празник на Вас и цялото Ви семейство!
Здравейте! Мога да Ви споделя, че кашкавала е страхотен на вкус и даже вече почти сме го изяли. Тази рецепта ще влезне в постоянна употреба от мен - бърза, лесна и вкусна! Отново Ви благодаря! Антония
ИзтриванеПоздравление за страхотния блог! Антония
ИзтриванеАз благодаря за коментарите! Надявам се и с други неща да Ви бъда полезна!
Изтриване