вторник, 9 октомври 2012 г.

Сладкиш с круши


Чудесен сладкиш, отново с любимото тесто от маминка за пай.

Продукти:

125 г краве масло на стайна температура
1/3 ч.ч. фруктова захар (може да я замените с 1 ч.ч. обикновена или кафява захар или съответно количество подсладител)
3 яйца
1/2 ч.ч. кисело мляко
1 1/2 ч.ч. брашно
1 бакпулвер
1/2 ч.л. настъргана лимонова кора
3-4 големи твърди круши

за поръсване:
2 с.л. фруктова захар
2 с.л. филирани бадеми

за глазиране:
2 с.л. кайсиев мармалад



1. Разбийте маслото със захарта.

 

2. Започнете да добавяте 1 по едно яйцата. Изчакайте маслото да поеме първото, преди да добавите следващото яйце.

 

3. Пресейте брашното с бакпулвера. Прибавяйте към тестото брашното и киселото мляко, като ги редувате - малко брашно, после малко мляко, пак брашно, пак мляко и така, докато свършат съставките.



4. Обелете крушите и ги нарежете на тънки резенчета. Прибавете ги към сместа, заедно с лимоновата кора и ги разбъркайте с шпатула.
  





5. Намажете форма за торта с отделящи се стени с масло и я поръсете с брашно. Изтупайте излишното брашно.

 

Може да изпечете сладкиша и в правоъгълна тава. Изсипете сместа в тавата.
6. Поръсете сладкиша с малко захар и филирани бадеми.





Печете го в загрята на 180 С фурна за около 40-50 минути. Оставете го да изстине леко. Внимателно отделете страничните стени и прехвърлете сладкиша в чиния за сервиране.



 7. Загрейте кайсиев мармалад до кипване. Намажете сладкиша с него и го оставете да изстине напълно.











 


3 коментара:

  1. Еми, чудесен е станал!
    Обичам сладкиши с круши!
    Благодаря ти, че го сподели!
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. Еми, чуден е! А снимките са много красиви, с аромат на топла есен! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Еми,страхотен сладкиш,точно както ги обичам най-много,с плодове,а с круши винаги става фантастичен!
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване