понеделник, 27 май 2013 г.

Торта тирамису с ягоди



Продукти:

500 г маскарпоне
500 г ягоди
100 г захар +2-3 с.л.
30 мл амарето или някакъв ликьор(може да го пропуснете, ако желаете)
3 яйца
1 прахче ванилия
200 бишкоти савоярди

1. Нарежете ягодите на парченца и ги посипете с 2-3 с.л. захар. Отделете си няколко цели за украса. Леко намачкайте част от нарязаните ягоди с вилица за да си пуснат сок. Оставете ги да престоят така около 1/2 час.


2. Разделете яйцата на белтъци и жълтъци. Разбийте белтъците на твърд сняг с половината захар.


3. Разбийте жълтъците до побеляване с останалата половина захар, като държите купата над съд с вряща вода. Внимавайте купата да не опира водата за да не се получат бъркани яйца. От горещината на парата жълтъците ще се сготвят постепенно и стабилизират.


4. Разбийте маскарпонето с прахче ванилия. 
5. Внимателно прибавете към маскарпонето разбитите жълтъци. 


Разбъркайте леко. Добавете и белтъците. 


Прецедете сока на ягодите и добавете парченцата към крема.


6. Застелете купа с найлоново фолио. Така по-лесно ще извадите тортата. Смесете ягодовия сок с ликьор. Топете бишкотите в него и подредете от страни на купата. 


Изсипете в средата крема с ягоди. 


Отгоре покрийте с още един ред бишкоти. 


Покрийте купата с фолио и леко притиснете бишкотите да потънат в крема.. 


Приберете тортата в хладилник поне за една нощ.  Преди сервиране премахнете фолиото от дъното. Внимателно я обърнете върху чиния за сервиране, премахнете и останалото фолио и украсете с отделените ягоди. Ако искате, може да настържете малко шоколад.




Зелена салата с аспержи



Продукти:

две шепи свежи листа от различни билки и листни зеленчуци (рукола, червена и зелена салата, кресон, спанак, лапад, див лук и др)
1/2 краставица
2-3 репички
2-3 стръка аспержи
2 с.л.салатен дресинг с дижонска горчица

1. Измийте билките и ги подсушете. Смесете ги в купа. Добавете резенчета краставица и репички.
2. Обелете дебелата част от стъблото на аспержите.


Отчупете края на стъблото. Нарежете ги на парчета.


Ако аспержите са крехки, не е необходима повече обработка. Ако са по-груби и твърди, може да ги задушите за 2-3 минути с 2-3 с.л. вода под капак. Връхната пъпка обикновено е много крехка, може да я оставите сурова.
3. Добавете аспержите към другите зеленчуци. Залейте с дресинга и объркайте.




Печен заек с билки, чесън и горчица



Продукти:

1 заек
1 глава чесън
1 ч.ч. вино
1 с.л. горчица
1/2 ч.ч. вода или бульон
2-3 клончета розмарин
2-3 стръка мащерка
1 дафинов лист
50 г билково масло
1-2 с.л. олио
10 зърна черен пипер
млян черен пипер
сол
щипка лют пипер

за сгъстяване на соса:
1 ч.л. нишесте

1. Измийте заека и го подсушете с кухненска хартия. Загрейте в по-дълбок тиган олиото. Запържете заека до златисто от всички страни. Извадете го в голяма огнеупорна тенджера или тава. Посолете го със сол и черен пипер.


Мазнината, която се отделя при пърженето на месото може да се добави при него в тавата. Аз я използвах за да овалям в нея картофите за гарнитурата.


2. Залейте месото с виното. Добавете горчицата, склидки чесън, розмарин, мащерка, дафинов лист, зърна черен пипер, малко лют червен пипер, малко вода или бульон и билково масло, нарязано на парченца (ако нямате, може да сложите и обикновено краве масло). Покрийте тенджерата с капак или алуминиево фолио и печете заека в загрята на 160 С фурна за 1,5-2 часа.


3. Извадете месото в плато. Прецедете соса и го кипнете на котлона. Размийте нишестето в малко студена вода и капка по капка прибавете от него във врящия сос докато се сгъсти до желаната консистенция. Сервирайте го с месото.
4. Поднесете заека с гарнитура от пресни печени картофи с розмарин, грах и спанак.




Пресни печени картофи с розмарин, грах и спанак



Продукти:

500 г картофи
250 г грах
250 г спанак
2-3 клончета розмарин
зехтин или друга мазнина
сол
черен пипер



1. Измийте добре картофите и ги нарежете на едри парчета. Ако картофките са дребни, може да ги оставите и цели. Сложете ги в тавичка.  Поръсете ги с розмарина, сол, черен пипер и зехтин. Объркайте ги и ги печете за около 30 минути в загрята на 200 С фурна. Няма нужда да прибавяте вода. Щом картофите се зачервят и омекнат, прибавете граха. Може да използвате пресен или замразен.


2. Извадете ястието от фурната и добавете спанака. Разбъркайте, той ще се сготви от топлината на картофите.


Поднесете като основно ястие или гарнитура.




неделя, 26 май 2013 г.

Цвете в градината



Продукти:

500 г брашно
10 г прясна мая
270 мл вода
1 с.л. захар
1 ч.л. сол
100 г разтопено масло

за намазване:
яйце
1 с.л. прясно мляко
1 с.л. олио
семена за поръсване

1. Замесете меко тесто от брашното, водата, маята, захарта, солта и 1 с.л от маслото (виж Как се прави тесто с мая). При този вид тестени изделия - с много шарки, за да станат те по-отчетливи, трябва да се предвиди малко по-твърдо тесто. Затова и течността е по-малко от обикновено. Оставете го за около час да втаса.


2. Разделете тестото на 2 части. Първата половина разделете на 3 топки. Покрийте останалата част с кърпа и я оставете на страни.



3. Разточете трите топки на кори с големина на чиния. Слепете ги една върху друга, като ги мажете с разтопено масло помежду.



4. Ще ви е по-лесно, ако сега преместите кръговете в тава, покрита с хартия за печене. Разрежете ги с остър нож по диаметър на 8 триъгълника, като не прорязвате до края на кръга - оставете около 2 см неразрязан.


5. Направете прорез през средата на всеки триъгълник - отново без да прорязвате краищата.


6. Хванете върха на всеки триъгълник и го обърнете извън кръга, като го прекарате през прореза. Така ще се усуче.




7. Разделете останалото тесто на две. Първата половина разделете на 3 топки. Покрийте останалата част с кърпа и я оставете на страни. Разточете топките на кори с големина на вътрешността на големия кръг. Слепете ги помежду с масло и ги поставете в средата на питката. Нарежете ги като предните и ги усучете по същия начин, като се опитвате листата да дойдат помежду големите.




8. Разделете останалото тесто отново на две. Първата половина разделете на 3 топки. Постъпете като по-горе, като отново гледате така да направите процепите, че листата да дойдат между големите. Така ще получите 3 кръга от листа.
9. Останалото парче тесто разделете на 4. Разточете 4 малки кръгчета. Разделете ги на две, така ще получите 8 половинки.


Подредете ги в редичка, като леко ги застъпвате. Намажете ги с мазнина.


Навийте ги заедно внимателно - ще получите голямо цвете.



Сложете го в средата на питката.


10. Оставете питката да втаса. Намажете я с разбитото яйце с малко прясно мляко и олио. Поръсете я със семена по избор.


11. Печете питката в загрята на 200 С фурна докато се зачерви. Пробвайте готовността и с дървена клечка.