четвъртък, 21 март 2013 г.

Телешки пържоли на тиган



Продукти:

500 г крехко телешко
30 г краве масло
сол
черен пипер

1. Почистете месото от всички жилки и сухожилия. Най-добре е да ползвате филе, но може и месо от бута, стига да е от младо животно. Нарежете го напречно на мускулните влакна на филийки с дебелина 1-1,5 см. Посолете го със сол и черен пипер.


2. Разтопете малко от маслото в добре загрят тиган с незалепващо покритие. Сложете пържолите и ги запържете до зачервяване. Обърнете ги и върху вече опечената страна сложете малка бучка масло да се разтопи. Не ги препичайте, защото месото ще стане жилаво.


3. Извадете пържолите в съд с капак и ги оставете да си починат около 10 минути.
4. Сервирайте с любимата си гаринтура и свежа салата.

 

Салата от цикория и киви с млечен дресинг



Продукти:

1 глава цикория
2-3 киви
няколко листа зелена салата
30 г тиквени семки
1/2 ч.ч. кисело мляко
2 с.л. течна сметана
1 с.л. мед
1 с.л. лимонов сок
сол и черен пипер

1. Измийте салатките. Накъсайте листата зелена салата на по-малки парта. Обелете кивито и го нарежете. Подредете в чиния листата цикория, зелената салатка, парченцата киви. Може да сложите и други плодове - ягоди, портокали.
2. Смесете в купичка киселото мляко, сметаната, меда, лимоновия сок, малко сол и черен пипер на вкус. Разбъркайте ги добре.
3. Поръсете салатата с дресинга и тиквени семки.



Бутерки с резене, синьо сирене и лешници



Продукти:

500 г многолистно тесто
1 глава резене
2-3 с.л. зехтин
50 г печени лешници
50 г синьо сирене
50 г кашкавал
сол
черен пипер
щипка лют червен пипер


1. Нарежете резенето на тънки филийки.



2. Загрейте зехтина в дълбок тиган с капак. Добавете резенето и 2-3 с.л. вода, посолете със сол, черен и малко лют червен пипер и задушавайте на ниска температура под капак докато омекне, течността се изпари напълно и започне да се карамелизира. Оставете го на страна да изстине.


3. Включете фурната на 200 С. Нарежете тестото на правоъгълници. 


4. Разпределете върху тестото плънката от резене. Поръсете отгоре с парченца синьо сирене, лешници и настърган кашкавал. Може да използвате каквито сирена или ядки предпочитате.


5. Печете бутерките в предварително загрятата фурна до зачервяване.




сряда, 20 март 2013 г.

Пандишпанов сладкиш с бисквити и ябълки



Продукти:

125 г краве масло
1 пак обикновени бисквити
1 кг ябълки
3 яйца, разделени на белтъци и жълтъци
3 с.л. брашно
3 с.л. захар
50 г счукани орехи


1. Обелете ябълките и ги нарежете на резенчета.
2. Включете фурната да загрява на 180 С и сложете в нея тавичка с маслото за да се разтопи.


3. Разбийте белтъците със захарта на сняг. Добавете един по един жълтъците. С дървена лъжица или шпатула разбъркайте внимателно брашното в сместа (виж Как се прави пандишпан).


4. Подредете бисквитите в тавичката върху разтопеното масло.


5. Наредете ябълките върху бисквитите.


6. Изсипете пандишпановото тесто върху ябълките и поръсете с орехи.







7. Печете сладкиша докато се зачерви.

понеделник, 18 март 2013 г.

Кадифена крем супа от тиква с лешници



Продукти:

1 малка тиква
1 стрък праз
1-2 с.л. масло и няколко капки олио
2 ч.ч. пилешки бульон
сол
черен пипер
1/2 ч.ч. сметана

за гарниране:
50 г печени лешници
крутони
див лук
сметана

1. Нарежете праза на ситно. Почистете тиквата от кората и семето и я нарежете на парченца. Разтопете маслото с малко олио в тенджера. Добавете праза и го задушете до омекване.


2. Прибавете тиквата и бульона. Посолете малко и оставете супата да къкри на слаб огън 20-30 минути.


3. Пасирайте супата до гладкост. Прибавете сметаната и я овкусете с още сол (ако е необходимо) и черен пипер.
4. При сервиране гарнирайте супата с крутони, печени лешници, още сметана и ситно нарязан див лук.




Пълнен фазан



Продукти:

1 фазан с дреболиите
50 г бекон или пушена сланина
2 с.л. масло
малка главичка лук
1/4 ч. ч. ориз
50 г стафиди

сол
черен пипер
щипка лют пипер
щипка бахар
1 ч.ч. вино
1/2 ч.ч. вода
1-2 дафинови листа
4-5 пъпки карамфил
10 зърна черен пипер

за сгъстяване на соса: 1/4-1/2 ч.л. нишесте

1. Почистете фазана и го измийте добре. Накиснете го за една нощ заедно с дреболиите в смес от вино, ракия, вода, оцет, дафинов лист и няколко зърна черен пипер.
2. Измийте фазана от маринатата и го подсушете с домакинска хартия. Нарежете дреболиите и лука на ситно.
3. В тенджера разтопете маслото. Запържете в него лука и дреболиите. Добавете ориза да се запържи за кратко. Подправете със сол, черен пипер, щипка лют пипер и щипка бахар.


Прибавете 1/2 ч.ч. вода и оставете ориза да се задуши под плътно затворен капак на много ниска температура.


Прибавете и стафидите и оставете плънката да изстине.


4. С остър нож направете малки дупки във гърдите и бутчетата на фазана и пъхнете в тях малки парченца бекон.


Посолете птицата от вън и от вътре със сол и черен пипер. Напълнете я с плънката и затворете отворите и с клечки за зъби. Завържете бутчетата за да не изтече плънката.
5. Сложете фазана в огнеупорна тавичка. Добавете дафинов лист, пъпки карамфил и зърна черен пипер.


Залейте с чаша вино и половин чаша вода. Захлюпете тавата с капак или я покрийте с алуминиево фолио. Гответе ястието в загрята на 150 С фурна до готовност. Поливайте птицата от време на време с отделилия се сос. Ако е необходимо, може да добавите още малко вода. Накрая отстранете капака и печете още 15-20 минути докато кожичката се зачерви и стане хрупкава.
6. Извадете птицата да си почине за 10-15 минути. Отцедете образувания сос. Загрейте го на котлона до кипване. Разтворете малко нишесте в 1-2 с.л. студена вода. Започнете да го прибавяте капка по капка във врящия сос докато се сгъсти. Бъркайте непрекъснато.
7. Сервирайте фазана със соса и резенчета лимон.





Млечен сладкиш с ябълки





Продукти:

600 мл прясно мляко
150 мл течна сметана
150 г захар
1 прахче ванилия
4 яйца
250 г брашно
50 г краве масло
8 малки ябълки
вишнички от сладко

1. Разбийте с миксер яйцата със захарта. Добавяйте постепенно млякото и сметаната, като ги редувате с брашното. Накрая прибавете и ванилията.
2. Обелете ябълките нарежете ги на две половинки и ги подредете в тавичка, обилно намазана с половината масло.


Сложете по една вишничка във всяка ябълка.


Залейте тестото около ябълките. Нарежете останалото масло на парченца и поръсете около ябълките.


3. Печете сладкиша в предварително загрята на 180 С фурна за около 30-40 минути.



4. Сервирайте сладкиша още леко топъл.