сряда, 27 февруари 2013 г.

Курабийки с вишничка




Продукти:

1/2 ч.ч. кисело мляко
1/2 ч.л. сода бикарбонат
1/2 ч.ч. захар
2 яйца
1/4 ч.ч. олио
3-3,5 ч.ч. брашно

за гарниране:
1/2 ч.ч. сладко от вишни
50 г орехови ядки

1. Погасете содата в млякото и я разбъркайте добре докато кипне. Добавете останалите продукти, като запазите част от единия белтък отделно (той ще трябва после за намазване на сладките) и замесете меко тесто.







2. Разделете тестото на 2, после на 4, а след това всяка част още на 4 - общо 32.
3. Приплескайте всяко топче,


сложете по една вишничка от сладкото в средата


и отново съберете краищата му на топче. Запечатайте го добре.


4. Потопете всяко топче първо в белтъка, а после и в натрошени орехови ядки.


5. Подредете курабийките в тава, покрита с хартия за печене.


Печете ги в предварително загрята фурна на 180 С до зачервяване.



 



Резене с орехи и стафиди




Продукти:

1 глава резене
1 малка глава лук
1-2 склидки чесън
2-3 с.л. зехтин
50 г стафиди
50 г орехови ядки
сол
черен пипер
щипка лют червен пипер

1. Нарежете резенето на тънки филийки, а лука и чесъна на ситно.


2. Загрейте зехтина в дълбок тиган с капак. Добавете лука и чесъна и ги задушете до омекване. Прибавете резенето и 2-3 с.л. вода, посолете и задушавайте на ниска температура под капак докато омекне.


3. Добавете стафидите. Овкусете с още сол на вкус, черен пипер и малко лют червен пипер. Гответе ястието още минута под капак за да поемат стафидите влагата. Поръсете ястието с нарязаните на ситно зелени стръкчета резене и поръсете с орехови ядки.






неделя, 24 февруари 2013 г.

Сладки сметанки



 
 
Продукти:
 
50 мл прясно мляко 
2 яйца
1 щипка сол
6 г прясна мая
250 г брашно
100 г краве масло
2 с.л. захар
 
за намазване:
1 яйце
1 с.л. прясно мляко 
1 с.л. олио
1/2 ч.ч.сметана
50 г захар 

1. Разтворете маята в прясното мляко. Добавете яйцата, щипка сол и 2 с.л. от захарта. Замесете меко тесто, като в процеса на месене прибавяте малко по малко от студеното масло, нарязано на малки кубчета ( виж Как се прави тесто за бриош). Оставете го да втаса за около час.
2. Разточете тестото на лист с дебелина около 5 мм. Изрежете с чаша или формичка кръгчета и ги подредете в тава, покрита с хартия за печене. Оставете ги да втасат. 
 
 
3. Натиснете всяка питка с пръст в средата за да се образува кладенче. Намажете ги с яйце, разбито с малко прясно мляко и олио.
 
 
Във всяко кладенче сложете по малко от леко разбитата сметана и ги поръсете със захар. 
 
 
 
Печете ги в загрята на 200 С фурна докато се зачервят.

 
 
 
 

Гретен от картофено пюре



Продукти:

1 кг готово картофено пюре
4 яйца
200 г кашкавал
малко масло за намазване на тавичката

1. Сложете картофеното пюре в кухненски робот. Добавете яйцата и го разбийте.
2. Изсипете го в намазнена тавичка. Покрийте го с настъргания кашкавал и го запечете до златисто в загрята на 200 С фурна.




Дива патица с мандарини



Продукти:

1 дива патица
100 г бекон или пушена сланина
4 мандарини
1 ч.ч. бяло вино
1/2 ч.ч. вода
сол
черен пипер
червен пипер
2-3 стръка мащерка
зърна черен пипер
1-2 дафинови листа
щипка канела
2-3 пъпки карамфил

за соса:
1 ч.л. нишесте
50 мл вода

1. Накиснете патицата в марината от 1/2 ч.ч. вино, 50 мл. оцет, 50 мл ракия и студена вода поне за една нощ. Извадете я от маринатата и я измийте. Подсушете я с кухненска хартия. Обтрийте я със сол, черен и червен пипер от вън и от вътре. Сложете в кухината и 2 мандарини, нарязани на половинки и мащерката.


2. Покрийте патицата с тънко нарязани резенчета пушена сланина или бекон и я овържете.


3. Сложете патицата в дълбока тавичка. Залейте около нея виното, водата, сока на останалите 2 мандарини, дафиновия лист, канелата, карамфила и 10-тина зърна черен пипер. Покрийте я с капак или алуминиево фолио и я печете в загрята на 160 С фурна за час и половина. Махнете фолиото, отстранете остатъците от сланината и запечете патицата до златисто.
4. Отстранете мазнината от соса. Добавете му малко нишесте, разтворено в студена вода и го кипнете докато се сгъсти.
5. Сервирайте патицата с резенчета мандарина, картофено пюре и полята с вкусния сос.




неделя, 17 февруари 2013 г.

Орехов сладкиш



Продукти:

8 яйца
200 г захар
200 г брашно
200 мл олио
200 г орехови ядки, смлени
1 прахче ванилия
1/2 бурканче мармалад от кайсии
пудра захар по желание

1. Разбийте яйцата до захарта докато сместа бухне и тестото започне да образува лентички.


2. Добавете олиото, брашното, смлените орехови ядки и ванилията. Изсипете сместа в намазана с масло и поръсена с брашно тавичка.


3. Печете сладкиша в предварително загрята на 180 С фурна зоа около 30 минути, докато забодена клечка в средата му излиза честа.
4. Загрейте кайсиевия мармалад. Намажете сладкиша с него.


Ако желаете, може да поръсите и с пудра захар.






Шоколадови кексчета с лешници




Продукти:

100 г краве масло
100 г шоколад
100 г захар
4 яйца
2 с.л. брашно
50 г лешници

1. Разтопете на водна баня маслото с шоколада. Оставете ги леко да изстинат.


2. Разделете яйцата на белтъци и жълтъци. Разбийте белтъците с половината захар на твърд сняг. Разбийте жълтъците с другата половина от захарта докато започнат да побеляват. Прибавете към разбитите жълтъци шоколадовата смес на тънка струя като не спирате да разбивате.


3. Смелете лешниците с брашното. Добавете ги внимателно към тестото като леко разбърквате с шпатула.


4. Към шоколадовата смес прибавете половината от разбитите на сняг белтъци. Разбъркайте внимателно с шпатула и добавете останалата част.


5. Изсипете сместа във форми за мъфини.


Печете ги в загрята на 180 С фурна докато клечка забодена в средата им излиза чиста.



Салата с печено цвекло и царевица



Продукти:

1 салата "Айсберг"
2 глави печено цвекло
1 малка консерва сладка царевица
3-4 с.л. дресинг с дижонска горчица

1. Нарежете цвеклото на кубчета, салатката на ситно. Може да направите тази салата и с бяло зеле вместо "Айсберг". Добавете царевицата.


2. Объркайте всичко с дресинга.