неделя, 30 септември 2012 г.

Салата с печени на скара круши с козе сирене, бадеми и меден дресинг




Продукти:

2-3 шепи смес от зелени салатки
2 круши
30 г козе сирене
30 г бадеми

за дресинга:

2 с.л. зехтин
1 с.л. барсамов оцет
1 ч.л. мед
сол на вкус

1. Обелете крушите, разполовете ги и ги изчистете от семките.




2. Запечете крушите на скара.




3. Напълнете ги с парченца козе сирене и ги сложете в загрята на 180 С фурна, докато сиренето се разтопи.




4. Сложете съставките за дреснга в купа и ги разбъркайте хубаво да се смесят.




5. Овкусете салатата с дресинга. Поставете върху нея крушите и поръсете с нарязани на едро бадеми.

  






Пипер и патладжан в медена марината

 



Продукти:

3 кг червен пипер
3 кг патладжан
1 връзка магданоз
2-3 глави чесън
сол
100 мл олио

за маринатата:
100 г мед
100 мл оцет

1. Изпечете пипера, обелете го и го оставете да се отцеди.
2. Нарежете патладжана на тънки филийки.




Посолете го обилно и го оставете за няколко часа да си отдели горчивата вода. Измийте го обилно и го подсушете върху кърпа.




3. Изпечете патладжана на грил или в тефлонов тиган, като го мажете с четка с олио.






4. Смесете меда и оцета в съд на котлона и леко ги загрейте, колкото да се разтопи меда. Оставете сместа напълно да изстине.




5. Нарежете магданоза на ситно, а чесъна на филийки.




6. Топете в маринатата патладжана и пипера и ги редете в кутии.



Посолявайте леко пипера, патладжана е поел от солта. Ръсете по малко магданоз и чесън помежду им. Може да ги опаковате и в торбички. Замразете ги във фризер. От това количество излизат 4 големи кутии от сладолед.





Ветрило от патладжан с домати и маслини

Продукти:

1 патладжан
1-2 домата
50 г зелени маслини без костилки
2-3 склидки чесън
шепа листа пресен босилек
1-2 с.л. зехтин
сол
черен пипер

1. Разрежете патладжана на тънки филийки, без да стигате до основата му. Ако патладжана е много голям, може и да го срежете на половина. Нарежете на тънки филийки и доматите, маслините и чесъна.

 


2. Сложете го в намазана със зехтин тавичка и го разперете. Сложете между всяко парче резенчета домат, маслини, чесън и босилек. Посолете със сол и черен пипер. Полейте със зехтина.




3. Печете в загрята на 180 С фурна за около 30 минути. Поръсете с още свеж босилек.




Ястието може да бъде поднесено както топло, така и на стайна температура. Може да е за гарнитура към печено месо или като лек летен обяд.













Патладжанени рулца с кайма





Продукти:


1 голям патладжан
500 г кайма
1 малка главичка лук
сол
1/2 ч.л. черен пипер
1/2 ч.л. кимион
1/2 ч.л. червен пипер
щипка лют червен пипер

за соса:
2 ч.ч. смлени на едро домати
1 глава лук
3-4 склидки чесън
2 с.л. зехтин
шепа листа от пресен босилек
1 малък дафинов лист
4-5 зърна черен пипер
сол
черен пипер
лют червен пипер

1. Нарежете патладжана на много тънки филийки.



Поръсете ги със сол и ги оставете да отделят горчивата си вода.


 
2.  Нарежете лука на ситно. Омесете добре каймата с лука и подправките. Оставете я в хладилник да поеме аромата, докато приготвите соса.
3. Нарежете на ситно лука за соса. Почистете чесъна и го нарежете на филийки. Загрейте в тенджера зехтина. Запържете леко в него лука и чесъна докато омекнат. Добавете смлените домати. Подправете със сол, черен пипер, лют пипер, няколко зърна черен пипер и един малък дафинов лист. Оставете сосът на слаб огън леко да покъкри, докато се сгъсти. Дръпнете го от огъня и добавете нарязан на ситно босилек.



4. Измийте патладжана под обилно течаща вода. Сложете по 1 голяма с.л. от каймата върху всяко парченце и навийте на рулце. Ако желаете, може да сложите в средата парченце кашкавал, топено сирене или Моцарела.








5. Сложете част от доматения сос на дъното на тавичка. Подредете отгоре патладжанените рулца.



 Разпределете останалия сос (не забравяйте да махнете дафиновия лист).




6. Печете ястието в загрята на 180 С фурна. Извадете го от фурната, поръсете го с настърган кашкавал и го запечете още за кратко.





 

 




Огретен с тиквички и Моцарела



 
 
 
Източник: Вкуснотека
 
 

Продукти:

2 тиквички
1 яйце
50 мл. готварска сметана
50 мл. прясно мляко
1 скилидка чесън
сол
черен пипер
100 г. сирене Моцарела
100 г настърган кашкавал
1 с.л. нарязан на ситно копър
1 с.л. зехтин


1. Измийте тиквичките и ги нарежете на кръгчета. Подредете ги в тавичка. Посолете ги със сол и черен пипер.




2. Накъсайте моцарелата и я подредете върху тиквичките.



Счукайте чесъна с малко сол.
3. В купичка разбийте яйцето, млякото, сметаната, зехтина, пасирания чесън и копъра.



Залейте сместа върху тиквичките.




4. Поръсете с настърган кашкавал и печете в загрята на 180 С фурна за 30-40 минути - до златиста коричка.