сряда, 29 август 2012 г.

29 август - Oтсичане главата на Светия Предтеча и Кръстител Господен Йоан - Секновение



  

Когато бил на 30 години, св. Йоан Предтеча, по внушение Божие, се явил между юдеите, за да ги приготви да приемат Месията – Христа. Възвестявайки им явяването на Спасителя и приближаването на Царството Божие, Йоан ги убеждавал да се приготвят за тая велика радост чрез покаяния за греховете си и изправяне на живота си. Множество люде идвали при Йоан и приемали от него покайно кръщение. Някои от тях така го почитали, че мислели да виждат в него Самия очакван Месия – Христос. 
  

 

Св. Йоан Кръстител
Икона от втората половина на XVI век от критски майстор в църквата "Св. Архангели" (Старата църква) в Сараево. Източник: www.rastko.org.yu

След кръщението на Иисус Христос Йоан продължавал да учи народа и близо до Енон кръщавал идващите при него, като свидетелствал за Христа, че Той е Син Божи, слязъл от небето. “Той трябва да расте – казвал Йоан, - пък аз да се смалявам. Който иде отгоре, Той е над всички”. 





Иисус Христос и св. Йоан Кръстител.
Икона от XVII в. Днес в музей на гръцката иконопис във Венеция.
Източник: istitutoellenico.org.

Като проповядвал покаяние, изобличавал беззаконията и пороците, Йоан не се боял да говори строгата правда дори и тогава, когато могъл за туй да се подложи на опасност. Цар Ирод, син на оня, който убил витлеемските младенци, се развел с жена си и се оженил за Иродиада, жена на брат му Филип. Понеже това се забранявало от Мойсеевия закон, Йоан казал на царя: “Не ти прилича да имаш жената на брата си!” Разгневеният Ирод заповядал да затворят Йоан в тъмница. Иродиада още повече от царя ненавиждала Йоан и искала неговата смърт. Но Ирод се побоял да го убие, понеже знаел, че той е честен човек, когото целият народ уважавал и почитал за пророк.
Скоро след затварянето на Йоан Ирод празнувал рождения си ден и направил голямо угощение на велможите и началниците галилейски. На тоя празник Иродиадината дъщеря играла и така се понравила на царя, че той във възторг се заклел да й даде каквото пожелае – дори и половината си царство. Девойката не знаела какво да иска. Тя се посъветвала с майка си, която я подучила да поиска главата на Йоан Кръстител. Дъщерята дошла при царя и му казала: “Искам още сега да ми дадеш на блюдо главата на Йоан Кръстител!” Ирод се натъжил твърде много, но поради клетвата не се решил да й откаже и пратил в тъмницата да отсекат главата на Йоан. Донесли на блюдо главата на великия пророк, дали я на девойката, а тя я занесла на майка си, която от злоба избола с игла езика на Йоан. 

 


Св. Йоан Кръстител.
Икона от XVI в. от Микаел Дамаскинос.
St. John the Baptist by Michail Damaskinos. Source: visipix.com


Йоановите ученици погребали тялото на светия си учител в Севастия, а Иродиада скрила главата му в Иродовия дворец. Съвестта, вероятно, мъчела Ирод, защото, когато до него дошли слухове за чудесата, извършвани от Спасителя, той казал: “Това е непременно Йоан Кръстител, възкръснал от мъртвите, и затова чудеса се вършат от него.” Мнозина казвали: “Това е Илия”; други “Някои от пророците”; но Ирод все повтарял: “Това е Йоан, комуто аз отсякох главата! Той е възкръснал от мъртвите”. Бедствия поразили Ирод, войската му била разбита от арабския цар Арета, баща на първата му жена. Той самият бил след това изпратен на заточение от римския император. И юдеите смятали тия бедствия като справедливо наказание за убиването на великия пророк.
Главата на св. Йоан Предтеча била взета след това от жената на Хуза, домоуправителя на Ирод, една от ония жени, които вярно служели на Господа по време на Неговия земен живот. За да спаси от поругание светата глава на Предтеча, тя я вложила в съд и я скрила на Елеонската планина. След известно време главата била намерена там от един свет мъж, който отново я скрил пред смъртта си. Намерена по времето на Константин Велики, тя била пренесена и скрита в една пещера до гр. Емеса. През V в. била пренесена в Халкидон, а по-късно – в Цариград и оттам – в Комана.
На 24 февруари Църквата възпоменава първото и второто намиране на светата глава, а на 15 май – третото, когато тя била пренесена в Цариград.
© Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, епископ Левкийски и архимандрит д-р Атанасий (Бончев).





Св. Йоан Кръстител Господен.
Стенопис от Манастирът Грачаница в Косово


Народни вярвания: Денят на свети Йоан е известен като Иванова глава, Секновение.
Според народните обичаи на този ден се яде само бяло грозде и се пият бели питиета.
Вследствие на легендата за невинно пролятата кръв на св. Йоан традицията забранява да се ядат плодове и зеленчуци с червен цвят - дини, червено грозде, домати, сливи, мъжете не пият червено вино.
Не бива да се похваща никаква работа, не се тръгва на дълъг път, не се начева нова дейност.
Поверието гласи, че от този ден водата се секва и се обръща от топла към студена, а есента настъпва. 

източник:
http://www.pravoslavieto.com
http://horo.bg

Миди със сметана, къри и жълтъци




Продукти:
адаптирано от тук

1 кг черни миди
20 г краве масло
1 малка главичка лук
1 склидка чесън
парче лимонова кора
няколко стръка мащерка
1 дафинов лист
1/3 ч.ч. бяло вино

за соса:

50 мл течна сметана
1 жълтък
лимонов сок
сол
черен пипер
1/2 ч.л. къри

1. Измийте мидите. С гърба на нож остържете варовиковите налепи по черупките им. 






Отстранете подаващото се стръкче водорасли. 




Отстранете счупените и отворени миди, които не се затварят при по-силно почукване.
2. Разтопете в тенджера маслото. Добавете ситно нарязаните лук и чесън и малко ги задушете.  Добавете зелените подправки, лимоновата кора, дафиновия лист. 



 Добавете мидите. Налейте виното. Захлюпете ги с капак и ги оставете да поврат за 3-4 минути, докато се отворят. 
3. Извадете мидите, като ги отцедите от образувания сос. Разделете ги на половинки, като отстраните едната им черупка. Подредете ги в чиния.




4. Прецедете бульона, в който са се варили мидите. Сложете го на котлона да поври, докато намалее на половина. Подправете с кърито, малко сол и черен пипер на вкус.




5. Разбийте сметаната да се сгъсти като крем. Добавете жълтъка.



Разбийте ги добре.



 
Внимателно започнете да наливате от горещия миден бульон, като разбивате непрекъснато за да не се пресече жълтъка.  Подправете с малко лимонов сок.




6. Залейте мидите със соса. Украсете с листенца магданоз. 

 



 

Миден коктейл с репички и краставица




Продукти:

1 кг миди с черупки (може да си вземете и почистени сварени миди. В този случай за соса използвайте зеленчуков или рибен бульон)
1 малка глава лук
1-2 склидки чесън
1 с.л. краве масло
1 дафинов лист
стрък мащерка
1/2 ч.ч. бяло вино
сол
черен пипер

за соса:
1 с.л. краве масло
1 с.л. брашно
1/2 ч.ч. течна готварска сметана
1 кубче зеленчуков бульон
чили сос
сол
черен пипер
лимонов сок

1 краставица
1 глава лук
няколко репички (по желание, но придават много приятна пикантност и хрупкавост)
копър за гарниране

Мидите и сосът се приготвят като в Черноморски миди със сметана. Идеята за сервирането е от тук.
1. Залейте мидите със студена вода. Измийте ги добре отвън, откъснете стръкчетата водорасли, които се подават от тях и изхвърлете отворените, които при по-силно почукване не се затварят. Отцедете ги от водата.






2. Нарежете на ситно лука и чесъна. Запържете ги в голяма тенджера с 1 с.л. краве масло.




3. Налейте виното. Добавете дафиновия лист, мащерката и мидите. Поръсете със сол и черен пипер. Захлюпете с капак и варете докато мидите се отворят.




4. Отцедете мидите, като запазите отделения бульон. Прегледайте ги и изхвърлете, ако има не отворени миди. Разтворете останалите и премахнете черупките.



5. В отделен съд разтопете маслото за соса.




Запържете в него брашното.




Добавете отделения бульон, като внимателно го прецедите от попадналия в него пясък от мидите.




Подправете със сол, черен пипер на вкус, малко чили сос и кубче зеленчуков бульон. Оставете го да поври. Когато се сгъсти, дръпнете соса от котлона и добавете сметаната, като бъркате непрекъснато за да не се пресече. Подправете с малко лимонов сок на вкус. Оставете сосът хубаво да изстине.




6. Нарежете лука, краставицата и репичките на ситно.



Смесете ги с мидите и соса.




Разпределете ги в коктейлни чашки.










вторник, 28 август 2012 г.

Студена супа - доматено сорбе




Продукти:

1 кг добре узрели едри градински домати
сол

2-3 с.л. зехтин
няколко листа пресен босилек

за сорбето:
1 голям домат
1 склидка чесън
чили сос сол
черен пипер

1. Подготовката на тази супа трябва да стане един ден предварително. Първо пригответе сорбето. Счукайте чесъна с малко сол. Обелете домата и го нарежете на парчета. Сложете ги в кухненски робот, заедно с чесъна, малко чили сос и ги смелете. Подправете със сол и черен пипер на вкус.




2. Изсипете сместа в кутия и я оставете във фризера. Разбъркайте я 1-2 пъти през 15-20 минути.




3. Обелете доматите за супата. Нарежете ги на парчета и ги смелете. Подправете със сол на вкус и малко зехтин.




4. Сервирайте супата гарнирана с лъжица - две от сорбето и поръсена със ситно нарязан босилек.






5. Може да приготвите по-голямо количество сорбе, да го сипете  в малки чашки и да го предложите като предястие.












Зеленчукова крем-супа с чеснови крутони





Продукти:

1 тиквичка
1 морков
1 голям картоф
1 малка конселва грах
1 главичка лук
2 с.л. нарязан на ситно магданоз
няколко стръка прясна мащерка
сол
черен пипер
2 с.л. зехтин (по желание)

за крутоните:
2 филийки многозърнест хляб
2 с.л. зехтин
1 склидка чесън
сол


1. Нарежете всички зеленчуци, без мащерката и магданоза, сложете ги в тенджера, залейте ги с вода и ги сварете докато омекнат. Добавете нарязания на ситно магданоз и малко от мащерката.




2. Изсипете сварените зеленчуци в кухненски робот или ги пасирайте с пасатор. Ако желаете, може да добавите зехтин.






3. Нарежете хляба на хапки. Пасирайте чесъна, объркайте го със солта и зехтина и поръсете с него хапките. Запържете ги в тиган на ниска температура, докато станат хрупкави или ги запечете във фурната. Поръсете ги с останалата мащерка.




4.  Сервирайте супата, гарнирана с чесновите крутони.











Средиземноморска рибена чорба с вино и шафран



 
Продукти:

1 ч.ч. сварено и обезкостено филе от различни риби
100 г почистени и сварени скариди
500 г черни миди с черупки
700 мл рибен бульон
1 ч.ч. бяло вино
2 склидки чесън
1 главичка лук
3-4 стръка зелен лук
1 ч.ч. смес от смлени домати, морковче, пиперка и магданоз
1 ч.л. сух естрагон
1 ч.л. суха мащерка
щипка шафран
сол
черен пипер
лют червен пипер
2 с.л. зехтин

1.  Загрейте зехтина и запържете в него ситно нарязаните лук, зелен лук и чесън.




2. Добавете сместа от домати, морков, пиперка и магданоз и ги запържете и тях.




3. Прибавете рибения бульон и виното и оставете супата да поври 10-15 минути. Подправете със сол, черен пипер, лют червен пипер на вкус, естрагон и мащерка.




4. Измийте мидите и им почистете черупките.




Премахнете отворените, които не се затварят при по-силно почукване. Сложете ги в супата и ги оставете да поврат, докато започнат да се отварят.




5. Накрая прибавете рибното филе, скаридите и шафрана. Оставете супата да поври още 1-2 минути.