вторник, 31 юли 2012 г.

Хрупкави пръстчета от тиквички





Продукти:
адаптирано от


2 тиквички
сол
2-3 с.л. брашно
2 яйца
1 филия многозърнест хляб
50 г галета
50 г орехови ядки
лют червен пипер
2 с.л. сирене Пармезан, настъргано

1. Сложете в кухненски робот хляба и орехите и ги смелете на едро. Смесете ги с галета, лют червен пипер и настъргано сирене Пармезан.



2. Измийте добре тиквичките. Нарежете ги на пръчици, посолете ги и ги оставете за 15 минути.



3. Оваляйте тиквичките в брашно и изтупайне излишното.



Оставете ги за малко, за да се овлажни брашното. Така тиквичките ще станат по-хрупкави.



4. Потопете тиквичките в разбитите яйца и ги оваляйте в хлебната смес.






5. Подредете ги в тава, покрита с хартия за печене. Печете ги за 15-20 минути в предварително загрята на 200 С фурна.






6. Сервирайте тиквичките с млечен или майонезен сос с чесън.

  











Майонезен сос с чесън или Ранч дресинг



Продукти:

100 г майонеза
100 г кисело мляко
1-2 склидки чесън
1 с.л. лимонов сок
сол
черен пипер
1 с.л. див лук, нарязан на ситно
1 с.л. магданоз, нарязан на ситно

1. Пасирайте чесъна много фино с малко сол.
2. Добавете майонезата, киселото мляко, нарязаните на ситно див лук и магданоз. Подправете с още сол, черен пипер и лимонов сок на вкус.



3. Сервирайте соса с панирани зеленчуци или месо, салати.






понеделник, 30 юли 2012 г.

Печена треска с орехова коричка




Продукти:
за 2 порции

2 парчета филе от треска
100 г орехови ядки
1 с.л. песто
сол
черен пипер

1. Нарежете ореховите ядки на едро.
 

2. Поръсете филетата от треска със сол и черен пипер от двете страни. Намажете ги от едната страна с песто.
 

3. Притиснете ги от намазаната страна в ореховите ядки.

 

4. Подредете ги в тавичка, покрита с хартия за печени с орехите нагоре.
 

5. Печете рибата в загрята на 220 С фурна докато се зачервят ядките.
6. Сервирайте рибата със свежа салата или задушени зеленчуци.


 



Редено с кайма



Рецептата за това ястие ми я даде една приятелка. Кате, благодаря ти! Наистина стана много вкусно.


Продукти:

500 г кайма
1 малка глава лук
1 патладжан
1 тиквичка
2 средни по големина картофа
1 морков
сол
черен пипер
червен пипер
кимион
лют червен пипер
магданоз
1 малък домат, настърган
2-3 с.л. олио

1. Нарежете лука много на ситно и го омесете с каймата. Добавете 1/2 ч.л. сол, 1 ч.л. черен пипер, 1 ч.л. червен пипер, 1 ч.л. кимион, малко лют червен пипер (на вкус), настъргания домат и малко ситно нарязан магданоз. Омесете всичко много добре и оформете средни по големина кюфтета.



2. Обелете патладжана, картофите и моркова. Нарежете патладжана, тиквичката и картофите на дебели филии, на брой колкото кюфтетата. Моркова нарежете на кръгчета.

 

Поръсете патладжана със сол и го оставете да отдели горчивия си сок. Измийте го.





3. Леко посолете зеленчуците. В пръстен гювеч редете изправени кюфте, по резен патладжан, тиквичка, картоф и няколко кръгчета морков. Редувайте така, докато свършат всички продукти. Поръсете с олиото. Не наливайте вода, зеленчуците ще си пуснат достатъчно.



4. Покрийте ястието с капак и печете в загрята на 180 С фурна, докато картофите омекнат. Махнете капака и запечете още малко.










 

неделя, 29 юли 2012 г.

Патладжанени рулца в доматен сос



Продукти:


2 патладжана
сол
2 с.л. брашно
2-3 с.л. зехтин

100 г бяло саламурено овче сирене
100 г сирене Моцарела
100 г топено сирене
100 г кашкавал
1 с.л. нарязан на ситно пресен риган

за соса:
2 с.л. зехтин
1 малка глава лук
1-2 склидки чесън
1 буркан смлени домати
щипка захар
щипка лют червен пипер
1 дафинов лист
4-5 зърна черен пипер
1 с.л. нарязан на ситно босилек
1 с.л. нарязан на ситно риган


1. Нарежете патладжаните на тънки филийки по дължина. Ако желаете може предварително да ги обелите. Поръсете го със сол и ги оставете поне за 30 минути да отделят горчивата си вода.



2. Измийте филийките патладжан и ги подсушете с домакинска хартия.



3. Оваляйте ги леко в брашно, като внимателно изтупате излишното.



4. Загрейте в тиган малко зехтин и изпържете патладжана от двете страни.



5. Подредете ги върху домакинска хартия, за да попие излишната мазнина.



6. Натрошете в купичка овчето сирене. Добавете нарязаните на кубчета моцарела и топено сирене, листенцата риган.



7. Сложете по малко плънка върху всяка филийка патладжан и ги навийте на рулца.






Подредете ги в тавичка.



8. Загрейте зехтина за соса в тенджерка. Запържете леко ситно нарязаните лук и чесън.


9. Добавете смлените домати, дафиновия лист и зърната черен пипер и оставете соса да поври за да се сгъсти.



10. Подправете със сол, лют червен пипер и черен пипер, добавете малко захар, която ще тушира киселината на доматите и поръсете с нарязаните на ситно риган и босилек.
11. Залейте патладжанените рулца със соса. Поръсете обилно с настърган кашкавал. Запечете ястието в загрята на 200 С фурна, докато сирената се разтопят.