понеделник, 30 април 2012 г.

Неделя на св. жени-мироносици


Св. мироносици на гроба на Христос.
Стенопис от църквата в сръбския манастир Грачаница в Косово.

Когато през Страстната седмица слушаме разказа за страданията на Христа, за неговото разпятие и смърт, неизменно ни поразява една подробност в повествованието: верни Нему до самия край остават малцина, предимно жени, за които почти нищо друго не е казано в Евангелието. За учениците на Христа се казва, че те всички, оставяйки Го са се разбягали. Петър три пъти се отрича от Него. Юда Го предава.
След Христос, по времето на Неговите проповеди, са вървели тълпи народ. И всички са чакали нещо от Него: чакали са помощ, чудеса, изцеления, освобождение от ненавистното римско иго, уреждане на своите земни дела. Всички тези безчислени хора слабо разбирали смисъла на Неговото учение - проповедта на самоотвержеността и любовта, проповедта на пълната себеотдаденост - и едва ли са се вслушвали в нея. Христос можел да помогне. Ето защо хората вървели към Него и след Него. Но ненавистта на народните вождове и властниците към Него започва да расте. В Христовата проповед за любовта зазвучават предсказанията за това, че Самият Той ще се принесе в жертва на тази любов. И тълпата започнала да оредява, да утихва. В последния миг на земната си слава човешкото тържество на Христа ярко и пламенно избухнало в деня на влизането в Иерусалим, когато, по думите на Евангелието, "се развълнува целият град". Но това било само за миг. И не затова ли така радостно и възторжено посрещнали Христос, защото отново и отново чакали и искали от Него земно царство, земна победа, сила и слава?
Всичко това изведнъж свършва. Изгасва светлината и след Цветница настъпва тъмнина, самота и безизходната скръб на Страстната седмица. И не е ли най-страшното в тези последни дни предателството на близките, на учениците - тези, на които Христос наистина отдаде Себе си? В Гетсиманската градина дори тримата най-близки не издържат и заспиват, докато Христос в пределно напрежение, в кървава пот се подготвя за страшната смърт. Знаем, че Петър, така твърдо обещавал да умре с Христа, в последния момент му изменя, отказва се, отрекъл се, предал: "...Тогава всички ученици - пише евангелистът - Го оставиха и се разбягаха" (Мат 26:56).

Жените-мироносици и ангелът пред празния гроб на Христа.
Съвременна гръцка икона.
Източник: eastern-orthodoxy.com

Но и това не е всичко. Кръстът отбелязва часа на земната вярност и земната любов. Тези, които по време на "тържеството" изглеждат така далечни; тези, които почти не срещаме на страниците на Евангелието, тези, на които, по думите на евангелиста, Христос не е говорил за Своето възкресение и за който в тази нощ на Кръста всичко свършвало, погивало - именно те се оказали верни, пребивавайки в земната любов. Евангелистът Йоан пише: "А при Кръста на Иисуса стояха Майка Му, и сестрата на майка му, Мария Клеопова и Мария Магдалина" (Йоан 19:25).
После, след смъртта на Иисус, "...когато се свечери, дойде едни богаташ от Ариматея, на име Йосиф, който също се беше учил при Иисуса. Той дойде при Пилата и поиска Иисусовото тяло. Тогава Пилат заповяда да му се даде. Йосиф като взе тялото, обви го в чиста плащаница и го положи в своя нов гроб, който бе изсякъл в скалата; и като привали голям камък на гробната врата, отиде си." (Мат. 27:57-60).
На следващия ден, след изтичане на съботата, на разсъмване на третия ден, жените отиват на гроба за да помажат мъртвото тяло с благовония, според обичая на онова време. И именно на тях Христос се явява възкръснал, първи те чуват от Него онова "Радвайте се!", което завинаги става същност на християнската сила.
На тези жени Христос не е разкривал тайните на бъдещето, както ги е разкрил на избраните дванадесет апостоли. Тези жени не познават нито смисъла на смъртта, нито тайната на бъдещата победа, на наближаващото възкресение. За тях смъртта на Учителя и приятеля била смърт, край, и при това - страшна и позорна смърт; страшно и позорно откъсване. Те стояли при Кръста само заради любовта си към Христа и обичайки, са съпреживявали с Него. Те не оставили това бедно, измъчено тяло, но свършили всичко, което любовта извечно върши при последната раздяла. Тези, които Христос помолил да бъдат с Него в часа на страшната борба, когато по думите на Евангелието, Той започнал "да скърби и да тъгува" - те Го оставили, разбягали се, отрекли се. Онези, които Той за нищо не е молил, Му останали верни със своята проста човешка любов. "А Мария стоеше до гроба отвън и плачеше" (Йоан 20:11). Така през всички векове плаче любовта, както Сам Христос е плакал на гроба на своя приятел Лазар. И ето - тази любов първа узнава за победата; на тази любов, на тази вярност първом се дава да узнае, че не трябва повече да плаче, че "победата е погълнала смъртта" и че такава безнадеждна раздяла никога вече няма да има. 

Възкресение Христово - Св. жени-мироносици пред празния гроб.
Сирийска икона от 1219, Антиохийска църква.
Днес във Ватиканската библиотека.
Източник: mari.org

Ето какъв е смисълът на възкресението за жените мироносици. То напомня, че единствени любовта и верността са сияели тогава в онзи безнадежден мрак. То ни призовава да запазим любовта и верността в света. То осъжда нашето малодушие, нашия страх, нашето вечно и робско самооправдание. Никому неизвестните Йосиф и Никодим и жените, идващи на разсъмване на гроба - те заемат толкова малко място в Евангелието. И все пак именно тук се решава вечната съдба на всеки едни от нас.
Струва ми се, че именно в днешни дни особено се нуждаем от припомняне на тази любов и на простата човешка вярност. Настъпили са времена, когато и те биват развенчавани от възтържествувалото в света зло учение за човека и човешкия живот.
Векове наред, макар и слабо, в света ни е светил и мъждукал пламъкът на верността, любовта, състраданието и мълчаливо е присъствал в страданията на отхвърления Човек. И трябва като за сламка да се захващаме за всичко онова, в което все още живее топлата, проста като светлината, земна и човешка любов. Истинската любов не пита човека за теории и идеологии, тя е обърната към неговото сърце и неговата душа.
В грохота на човешката история са се създавали и са се разпадали царства, изграждали са се култури, бушували са кръвопролитни войни, но винаги, неизменно над земята, над тази мътна и трагична история е възсиявал образът на жената, образът на грижата, саможертвата, любовта и състраданието. И ако в света ни го няма това присъствие, тази светлина, независимо от всички негови успехи и достижения, този свят все едно би бил един СТРАШЕН СВЯТ. Може без преувеличение да се каже, че човешкото у човека е спасявала и спасява жената. И го е спасявала не с думи, не с идеи, а със своето мълчаливо, загрижено и любящо присъствие. И ако все пак не прекъсва тайният празник на живота, пренебрегнал цялото зло, царстващо в света, дори и да се празнува в бедна стая, зад сиромашка трапеза така радостно, като че ли в дворец, то радостта и светлината на този празник е в нея - в жената, в нейната никога не натрапваща се любов и вярност. "Виното не стига...". И докато тя е тук - майката, жената, съпругата - достатъчно е виното, достатъчна е любовта, достатъчна за всички е светлината.
Прот. Александър Шмеман 



Явяването на ангела на жените-мироносици.
Икона от празничния чин на иконостаса на Троицкий собор в Свето-Троицката Сергиева лавра.
Школата на Андрей Рубльов. Източник: russianculture.ru
източник:
http://www.pravoslavieto.com

вторник, 24 април 2012 г.

Пюре от спанак със забулени яйца



Продукти:

500 г спанак
сол
черен пипер
30 г краве масло
50 мл течна сметана

яйца

1. Почистете спанака от дръжките. Измийте хубаво листата.
2. Загрейте в тенджера 1 ч.ч. вода до завиране. Добавете спанака и го попарете. Отцедете водата.
3. Пасирайте спанака със сметаната. Добавете сол, черен пипер на вкус и маслото да се разтопи.
4. Поширайте яйцата (виж Как се пошират яйца).
5. Сервирайте яйцата върху легло от спаначено пюре. Ако желаете поръсете с малко натрошено сирене.



 







Домати с пастет от маслини и яйца



Продукти:

домати
варени яйца
пастет от маслини
за декорация листа от магданоз или босилек
рукола
по няколко капки зехтин и балсамов оцет

1. Нарежете доматите и яйцата на кръгчета.
2. Сложете в чиния шепа рукола. Подредете отгоре кръгчетата домат. Върху всеки домат сипете 1 с.л. пастет от маслини. Завършете с кръгче варено яйце. Леко посолете и украсете с листенце магданоз или босилек. Поръсете със зехтин и балсамов оцет (по желание).




понеделник, 23 април 2012 г.

Свинско филе с диви гъби



Продукти:

500 г свинско филе, нарязано
сол
черен пипер1-2 с.л. брашно
2-3 с.л. олио

за соса:
300 г смес от диви гъби
1 ч.л. пшенично нишесте
2 с.л. краве масло
1 с.л. олио
1/2 ч.ч. вино
50 г настърган пармезан
2 с.л. Маскарпоне
2 с.л. течна сметана
сол
черен пипер
1 с.л. листенца от прясна мащерка

1. Начукайте свинските филенца на тънко. Поръсете ги със сол и черен пипер.


Оваляйте ги в брашно и ги запържете в загрятото олио до златисто. Извадете ги и ги дръжте на топло докато приготвяте соса.



2. Загрейте в тиган олиото и маслото. Добавете гъбите и ги запържете. В тигана трябва да има достатъчно място, да не се припокриват гъбите. Ако е необходимо ги пържете на два пъти.


Поръсете ги с нишестето и ги запържете още за кратко.


3. Залейте гъбите с виното и ги варете докато то почти напълно се изпари. Добавете сметаната и Маскарпонето и дръпнете от огъня. Подправете със сол и черен пипер.


4. Прибавете настъргания пармезан. Разбъркайте сиренето да се разтопи.


5. Накрая добавете и прясната мащерка.


6. Сервирайте филенцата, поляти с вкусния и ароматен сос.





неделя, 22 април 2012 г.

Рулца от краставица с крема сирене



Продукти:

1 краставица
100 г крема сирене
1 склидка чесън
1 с.л. нарязан на ситно копър
1 домат
сол
черен пипер

1. Обелете домата, почистете го от семето и го нарежете много на ситно.



 Счукайте склидката чесън с щипка сол.
 2. Смесете крема сиренето, чесъна, копъра и нарязания на ситно домат. Подправете със сол и черен пипер на вкус.


3. Нарежете краставицата на дълги тънки ленти с белачка за зеленчуци.


4. Сложете върху всяка лента краставица лъжица от сместа със сирене и навийте на руло.






Томина Неделя, първа след Пасха

През първата неделя след Великден честваме паметта на един от дванадесетте Христови ученици - св. апостол Тома.





Уверението на св.ап. Тома.
Мозайка от XI в. от храма в Дафия, Гърция.

След възкресението Си Спасителят се явил на учениците, но ап. Тома не бил сред тях (Лук. 24:36-49; Иоан 20:19-25, Марк 16:14-18)

Апостолите му казали: "Видяхме Господа", но той не искал да им повярва докато сам не Го види с очите си и докато не попипа Неговите рани ("Ако не видя на ръцете Му раните от гвоздеите и не сложа ръка на ребрата Му, няма да повярвам").

Осем дни по-късно апостолите се били отново събрали, а заедно с тях бил и Тома (Иоан 20:26-31).
Господ отново им се явил и казал на ап. Тома:

- "Дай си пръста тук и виж ръцете Ми, дай ръката си и я сложи на ребрата Ми. И не бъди невярващ, а вярващ. Понеже Ме видя, повярва ли? Блажени са тези, които без да видят, са повярвали."
 
Със страх и трепет св. Тома видял раните на Спасителя и попипал Неговите животворни ребра, а след това рекъл:
- Господ мой и Бог мой! (Иоан. 20:24-29).

Така св. Тома със своето неверие още повече утвърди сред християните вярата в Него. Със своята постъпка той даде на всички да разберат и да се уверят, че Господ е възкръснал не привидно, нито пък с друго тяло, но със същото, с което пострада заради нашето спасение и с което впоследствие се яви на Своите ученици.







Уверението на ап. Тома.
Икона от ок. 1500 г. Школата на Дионисий. Третяковската галерия в Москва.


Народни вярвания: Това е първата седмица след Великден и поставя завършека на Великденския празничен цикъл. Тази седмица се нарича празна заради забраната да се работи каквото и да е.

На този ден празнуват: всички, носещи имената Тома, Томислав, Томислава.

източник:
http://www.pravoslavieto.com 





събота, 21 април 2012 г.

Салата с пилешки дробчета



Продукти:

500 г охладени пилешки дробчета
2 с.л. зехтин
1 зелена салатка
2-3 стръка зелен лук
1 склидка чесън (по желание)
сока от 1/2 лимон
сол
черен пипер
1/2 ч.л. горчица
1-2 варени яйца

1. Измийте и накъсайте салатката. Смесете я с нарязания на ситно зелен лук.
2. Загрейте зехтина в дълбок тиган. Добавете дробчетата и ги запържете при висока температура докато се зачервят.


Не ги препържвайте. Нека останат розови от вътре. Извадете ги върху домакинска хартия за да отцедят излишната мазнина.


3. Счукайте чесъна с малко сол. Смесете го с горчицата, лимоновия сок и малко черен пипер. Залейте соса върху дробчетата и объркайте.
4. Добавете дробчетата към салатата и объркайте. Овкусете още, ако е необходимо. Гарнирайте с варено яйце.






Салата с патешко магре и портокали



Продукти:

1 патешко филе с кожата
50 мл бренди
сол
черен пипер
1 портокал
3 с.л. портокалов сок
3 с.л. дресинг с дижонска горчица
1 зелена салатка
2-3 стръка зелен лук

1. Запечете патешките гърди (виж Патешко магре ). Оставете ги да си починат и ги нарежете на тънки филийки.
2. Настържете кората на портокала. Обелете го и извадете филенцата му. Смесете дресинга с дижонска горчица с портокаловия сок и настърганата портокалова кора.
3. Измийте и накъсайте салатката. Нарежете лука на ситно. Объркайте я с част от дресинга.
4. Смесете салатата с филенцата портокал и резените патешко магре. Поръсете с останалия дресинг.





 



Агнешки джолан с гъби и зелен лук



Продукти:

2 агнешки джолана
2 връзки зелен лук
2-3 стръка зелен чесън
магданоз
джоджен
20 г краве масло
1/2 ч.ч. вино
200 г гъби

1. Измийте и нарежете на ситно лука, чесъна, магданоза и джоджена. Сложете ги в пръстен гювеч.
2. Поръсете джоланите със сол, черен пипер и червен пипер.


3. Сложете джоланите върху леглото от зелен лук. Поръсете с парченца краве масло. Налейте виното. Захлюпете капака и печете ястието в загрята на 180 С фурна.


4. След 1,5 часа извадете ястието. Добавете нарязаните на едри парчета гъби, разбъркайте и запечете вече без капак.



петък, 20 април 2012 г.

Патешко магре



Продукти:

1 бр патешки гърди с кожата
50 мл бренди
сол
черен пипер

1. С много остър нож прорежете кожата на патешкото филе на квадратчета, като внимавате да не прорежете ципата отдолу.


2. Поръсете филето със сол и черен пипер. Оставете го да престои така 30 минути.

3. Запържете филето в загрят тефлонов тиган първо с кожата надолу докато стане златиста. В тигана ще се отдели доста мазнина.


4. Обърнете гърдите и ги запържете и от другата страна.


5. Прехвърлете патешкото филе в тавичка, залейте го с брендито и фламбирайте.


6. Изчакайте пламъците да угаснат и сложете гърдите в предварително загрята на 200 С фурна за 8-10 минути. Извадете го от фурната, оставете го да си почине за 10 минути и го нарежете с остър нож.