вторник, 31 януари 2012 г.

Усукани питки със сирене и билки

 


идеята е от Кулинарен еликсир

Продукти:

300 мл топличка вода
1 с.л. зехтин
1 с.л. захар
1 ч.л. сол
500 г брашно
10 г прясна мая

за плънката:
100 г сирене
2 с.л. зехтин
билки по избор(мащерка, риган, розмарин, босилек, може пресни, може и сухи)




1. Замесете меко тесто (виж Как се прави тесто с мая). Завийте го и го оставете да втаса за около час на топло.
2. Натрошете сиренето и го смесете със ситно нарязаните билки и зехтина.

 
Posted by Picasa

Разделете тестото на 16 топки.

 
Posted by Picasa

3. Разточете всяка топка на малък правоъгълник.

 
Posted by Picasa

4. Намажете го с плънка.

 
Posted by Picasa

5.Направете 4-5 прореза в долната част на тестото.

 
Posted by Picasa

6. Навийте листа на руло по диагонал, като започнете от горния десен ъгъл.

 
Posted by Picasa

 
Posted by Picasa

7. Усучете още малко получения фитил и го завържете на възелче.

 
Posted by Picasa

 
Posted by Picasa

8. Подредете питките в тава, покрита с хартия за печене. Покрийте ги с кърпа и ги оставете да си починат за 15-20 минути. Поръсете ги отгоре с малко сол.

 
Posted by Picasa

9. Печете ги в предварително загрята на 220 С фурна за 15-20 минути.

 
Posted by Picasa

И един много сладурски поздрав за всички, които посещават този блог

 
Posted by Picasa

с хиляди благодарности към Мария от На гости в моята кухня

понеделник, 30 януари 2012 г.

Свински ребърца с шоколад

 
Posted by Picasa

адаптирано от рецепта на Дейвид Лебовиц

Продукти:

1 кг свински ребра
1 ч.л. черен пипер
300 мл тъмна бира
50 г черен шоколад, нарязан на парченца
3-4 склидки чесън, пасирани
щипка джинджифил на прах
3 с.л. оцет
1 с.л. соев сос
1 с.л. Уолчестършир сос
няколко капки чили сос

1. Нарежете ребрата на парчета.

 
Posted by Picasa

Запържете ги добре в тефлонов тиган. Извадете ги и ги сложете в огнеупорна тенджера с капак или в тава.
2. Отстранете от тигана отделената мазнина. Налейте бирата и всички останали съставки и кипнете сместа. Шоколадът ще се разтопи от горещината. Залейте соса върху ребрата.

 
Posted by Picasa

3. Покрийте тенджерата с капак или алуминиево фолио и печете ребрата в загрята на 180 С фурна за около 3 часа. Обръщайте ребрата на няколко пъти и ако е необходимо изливайте мазнината. Може да добавите малко вода или бульон, ако видите, че течността извира много бързо. Накрая махнете капака и запечете още малко.

 
Posted by Picasa

Направо няма да повярвате колко вкусно става.

 
Posted by Picasa

неделя, 29 януари 2012 г.

Салата с круши и синьо сирене

 
Posted by Picasa

Продукти:

1 зелена салата
1 връзка лук
2 круши
50 г синьо сирене
50 г орехови ядки
1/2 ч.л. сол
1 с.л. лимонов сок
3 с.л. зехтин
1/2 ч.л. горчица

1. Измийте и почистете зеленчуците. Нарежете лука на ситно. Накъсайте салатката. Обелете крушите и ги почистете от семето. Запечете леко орехите.
2. Смесете солта, горчицата, лимоновия сок и зехтина. Разбийте ги добре.
3. Разбъркайте зеленчуците, полейте с дресинга, подредете резенчета круша и поръсете с парченца синьо сирене и орехови ядки.

Багета "Опашката на дракона"

 
Posted by Picasa

Продукти:

300 мл топличка вода
1 с.л. зехтин
1 с.л. захар
1 ч.л. сол
500 г брашно
10 г прясна мая

1. Замесете меко тесто (виж Как се прави тесто с мая). Завийте го и го оставете да втаса за около час на топло.
2. Премесете го и отново го оставете за 30-40 минути.
3. Разделете тестото на две. От него излизат две багети.
4. Поставете тестото пред себе си. Леко го разтеглете на правоъгълник. Внимавайте и не го притискайте много за да не се спукат образуваните въздушни мехури.
5. Повдигнете малко от горния му край и го прегънете към себе си.

 
Posted by Picasa

Притиснете процепа с пръсти.
6. Повдигнете отново отгоре и завийте малко като руло към вас. Отново залепете процепа и с възглавничката на ръката си го притиснете за да се затвори добре.

 
Posted by Picasa

 
Posted by Picasa

Продължете да навивате така тестото докато се получи хубав фитил.

 
Posted by Picasa

Малко го приплъзнете по дъската да се оформи добре.

 
Posted by Picasa

Оставете го да си почине 15 минути.
7. С ножица направете прорези на равно разстояние. Не режете тестото до край.

 
Posted by Picasa

8. Хванете крайчето на всяко парченце, леко го издърпайте и го залепете назад.

 
Posted by Picasa

 
Posted by Picasa

В този видео материал можете да видите оформянето му.

Оставете тестото да си почине още 15 минути. Намажете го много внимателно с вода.
9. Печете хляба в загрята на 220 С фурна за 15-20 минути.

 
Posted by Picasa