четвъртък, 31 март 2011 г.

Печено от леща



Продукти:

1 ч.ч. леща
2 ч.ч. зеленчуков бульон
1 глава лук
2 с.л. настъргани домати
4-5 с.л. галета или 1 ч.ч. смлени хлебни трохи
2-3 с.л. зехтин
сол
черен пипер
магданоз

за гарниране:
кисели краставички


1. Залейте лещата със студена вода или зеленчуков бульон и я сварете много хубаво. Отцедете я и я пасирайте.
2. Загрейте зехтина в тиган и запържете галетата(хлебните трохи) в него до златисто.


3. Подправете лещата със сол, черен пипер, малко нарязан на ситно магданоз. Добавете 2-3 с.л. от препържената галета, една глава настърган на ситно лук и настърганите домати. Омесете хубаво сместа. Галетата ще попие излишната влага и ще държи рулото стегнато. Ако не постите, може да прибавите и едно сурово яйце. То ще спои сместа и няма да позволи на рулото да се разпада.
4. Разпределете сместа върху лист алуминиево фолио на пласт, дебел 2 см. Подредете отгоре киселите крестевички, може да поръсите 2-3 с.л. сварен грах.


С помощта на фолиото завийте лещата на руло и я преместете в подходяща тавичка.


5. Разгънете фолиото. Поръсете рулото от леща с останалата запържена галета. Запечете в загрята на 200 С фурна.
6. Печеното от леща може да се сервира с доматен или чеснов сос и зелена салата.

Лучени бутерки


Продукти:

2-3 глави лук
2 с.л. зехтин
500 г бутер тесто


1. Почистете лука и го нарежете на филийки. В тиган загрейте зехтина. Добавете лука и пържете на тих огън докато лукът се карамелизира. Подправете със сол и черен пипер.


2. Разстелете бутер тестото. Разделете го на три. Разпределете лучената плънка върху него и го навийте на руло.


3. Нарежете рулото на по-малки парчета. Подредете ги в тава, покрита с хартия за печене.


4. Печете в предварително загрята на 200 С фурна.

Торта с орехов крем


Продукти:

блат:
7 яйца (разделени на белтъци и жълтъци)
7 с.л. захар
7 с.л. брашно
2 с.л. какао

орехов крем:

125 г краве масло, размекнато на стайна температура
250 г пудра захар
200 мл прясно мляко
2 ч.ч. орехи ядки
2 с.л. какао

млечно-маслен крем:
125 г краве масло, размекнато на стайна температура
1 ч.ч. пудра захар
2 ч.ч. прясно мляко
4 с.л. брашно

сироп:

1 ч.ч. вода
1 с.л. захар
1 с.л. сладко или конфитюр

1. За ореховия крем: Изсипете млякото в тенджерка с малко от захарта и го загрейте да кипне. Смелете орехите и ги изсипете във врящото мляко.


Добавете какаото, разбъркайте и оставете да се охлади напълно.


За млечния крем: Изсипете половината от млякото в тенджерка с половината захар и го загрейте да кипне. Размийте брашното в останалото студено мляко и ги изсипете на тънка струйка във врящото мляко като бъркате непрекъснато. Варете на много тих огън, като разбърквате докато се сгъсти. Прецедете крема през цедка, за да отстраните евентуалните бучки и оставете крема да се охлади напълно.


2. Пресейте заедно брашното и какаото.
3. Разбийте белтъците на твърд сняг. Прибавете захарта на три пъти като разбивате непрекъснато.




 



Добавете един по един жълтъците.





4. С дървена лъжица или шпатула, внимателно, като разбърквате от долу на горе прибавете брашното към белтъците.

 


5. Изсипете сместа в тортена форма, покрита с хартия за печене. Печете в предварително загрята на 200 С фурна.

 


6. Докато блата се пече, разбийте на пяна маслото за крема със захарта. Лъжица по лъжица добавяйте от охладения крем ( в зависимост от това кой сте си избрали-млечен или орехов).


7. Възварете водата за сиропа заедно със захарта и сладкото. Оставете да изстине.
8. Щом изстинат блата, сиропа и крема, започнете сглобяването.
9. Отлепете хартията от блата. С дълъг и тънък нож, внимателно го разрежете на две.
10. Сложете едната половина в тортена чиния. Сиропирайте го с половината от сиропа.


Разпределете 1/3 от крема.


Сложете отгоре другата половина блат. Сиропирайте с другата половина от сиропа.Намажете с останалия крем отгоре и отстрани тортата.


11. Ако искате да направите голяма торта (за много гладни скаути, например), направете и от двата крема. Може да увеличите продуктите за блата (като спазвате съотношението за пандишпан - 1 яйце - 1 с.л. захар - 1 с.л. брашно) и да разделите блата на три или да използвате пакет бишкоти. 




Намажете с останалия крем отгоре и отстрани на тортата.



Украсете по желание.

 




 12. Тортата може да се направи и с други ядки - бадеми, лешници.








Яхния с маслини



Продукти:

2 глави лук
1 с.л. нарязан на ситно морков
1 с.л. нарязана на ситно целина
2-3 с.л. зехтин
1 с.л. брашно
1/2 ч.ч. настъргани домати
1 ч.ч. зеленчуков бульон
150 г маслини
сол
черен пипер

1. Почистете лука и го нарежете много на ситно.
2. Загрейте в тенджерка зехтина. Добавете лука и го запържете до омекване. Прибавете морковите и целината.


Поръсете с брашно и бъркайте докато се запържи. Добавете доматите.


Долейте бульона.
3. Прибавете маслините. Подправете със сол и черен пипер и оставете ястието да покъкри на тих огън докато сосът се сгъсти.
4. Сервирайте с обич

събота, 26 март 2011 г.

26 март - Събор на архангел Гавриил

 
Posted by Picasa

Св. архангел Гавриил.
Детайл от стенопис в манастира Ватопед в Света Гора Атон


На другия ден след Благовещението на пресвета Богородица Църквата е установила тържество в чест на архистратиг Гавриил, наричано Събор, тоест събрание на вярващите в негова чест.
Архангел Гавраил (или Гавриил) (евр. - "сила Божия") е един от седемте архангели, т.е. "ангелоначалници", представители на осмия ангелски чин. Архангелите възнасят молитвите на хората към Бог и разкриват смисъла на пророческите видения и хода на събитията, особено на пророчествата за идването на Месията - Христос.
Бог изпратил архангел Гавраил в храма да извести на св.пр. Захарий раждането на Йоан Кръстител и неговото бъдещо служение като Предтеча на Иисус Христос (Лук. 1:11-19).
Архангел Гавраил известил и на Пресветата Дева благата вест за това, че тя от Духа ще роди Светия Богомладенец (Лук. 1:26-31, Мат. 1:18-25).
Архангел Гавраил се явил и на св.пр. Данаил и му изяснил видението за овена и козела (Дан. 8:16), както и тайната за седемдесетте седмици (Дан. 9:21).
В християнската традиция, намерила отражение във византийското и западноевропейското религиозно изкуство, архангел Гавраил се свързва най-вече с Благовещението. Затова дори извън сцените на Благовещение той се изобразява с раззеленена клонка или цъфнала лилия в ръце – символ на непорочността на Светата Дева.
Западноевропейският рицарски епос използва служението на архангел Гавраил като вестител в контекста на идеята за Теократичната държава. В "Песен за Роланд" архангелът възвещава на Карл Велики събитията, изпраща му сънища и му напомня за неговия дълг – без умора да защищава християните в целия свят.
Под името Джабраил мюсюлманите въздават особена почит и прославят архангел Михаил като ангел, който продиктувал на Мохамед "предвечно съществуващото по небесен оригинал слово на Аллах" - Корана.
В някои юдейски текстове на архангел Гавраил се приписва също особената власт над стихиите: над огъня, над водата и узряването на плодовете ("Песахим" и "Сан хедрин"). В апокрифната "Книга на Енох" архангел Гавраил е поставен за началник на Рая и духовните същества, които го охраняват.

 
Posted by Picasa

Свещеното Писание разкрива, че пред недостъпната Божия слава предстоят винаги седем ангела с най-висок чин, началници на ангелските князе. Гавриил е един от седемте, вторият след Михаил. Всичките седем са: Михаил, Гавриил, Рафаил, Уриил, Салатиил, Йехудиил, Варахиил. Всеки от тях има свое специално предназначение. Михаил е победител над злите сили, Гавриил е вестител на Божиите тайни, Рафаил - целител на човешките недъзи, Уриил, като сияние на божествения огън, е просветител на помрачените, Салатиил е молитвеник, вечен застъпник пред Бога за хората, който ги подбужда да се молят, Йехудиил прославя Бога, той укрепя хората, които се трудят за слава Божия и ходатайства да бъдат възнаградени за подвизите си, Варахиил е носител на Божието благословение и ходатай, който измолва Божиите благодеяния.
Архангел Михаил бил представян как тъпче с крака Луцифер със зелена финикова клонка в лявата ръка, с копие в дясната, което завършва с бяла хоругва, украсена с червен кръст.
Архангел Гавриил бил изобразяван в дясната ръка с фенер, в който горяла запалена свещ, а в лявата с огледало от зелен яспис, по което имало червени точки.
Архангел Рафаил е представян с леко повдигната лява ръка, в която държи съд с лекарствени средства, а с дясната води младия Товия, който носи риба, уловена в река Тигър.
Уриил бил рисуван да държи пред гърдите си с дясната ръка изваден меч, а с лявата, пусната надолу - огнен пламък.
Архангел Салатиил бил изобразяван със склонени глава и поглед, и с ръце, притиснати към гърдите, както при човек, който се моли в умиление.
На иконите Иехудиил държи с дясната си ръка златен венец, а с лявата бич от три черни въжета.
Архангел Варахиил е рисуван с бели рози на гърдите.
http://www.pravoslavieto.com

 
Posted by Picasa

Св. архангел Гавриил.
Икона от XIII в., манастира "Св. Катерина" в Синай

петък, 25 март 2011 г.

25 март - Благовещение

 
Posted by Picasa

Свето Благовещение.
Икона от цикъла на Дванадесетте празника на иконостас в манастира "Св. Катерина" в Синай.


Християнската църква празнува този тържествен ден в чест на Благата вест, която Архангел Гавраил съобщава на Дева Мария, че ще стане майка на Божия син - Спасителя на света. Благата вест дава и името на празника - Благовещение.

 
Posted by Picasa

Свето Благовещение. Икона от XVI в. от неизвестен автор, от църквата ”Св. Йоан Морски” в Несебър. Днес в Градската художествена галерия в Пловдив.

Пресвета Дева била, както е известно, дъщеря на благочестивите старци Йоаким и Анна, които още от рождението й я били посветили Богу. Когато станала на три години, те я завели в храма. Скоро след това те умрели. А пресвета Дева Мария, като останала под напътствието на свещенослужителите, постоянно се намирала в храма, молела се и чела Свещеното Писание.

В шестия месец след като архангел Гавриил възвестил на свещеник Захария за рождението на свети Йоан Предтеча, същият Божий вестител бил пратен в Назарет при Дева Мария. Тая преблагословена Дева била сгодена за един благочестив човек, на име Йосиф, който произлизал, както и тя, от рода на цар Давид.

Ангелът се явил при пресветата Дева и казал: "Радвай се, благодатна! Благословена си ти между жените!" Смирената Дева се смутила от тия думи. Но ангелът продължил: "Не бой се, Марие, понеже ти намери благодат у Бога! И ето, ти ще заченеш в утробата, ще родиш Син, и ще Го наречеш Иисус. Той ще бъде велик и ще се нарече Син на Всевишния; и ще Му даде Господ Бог престола на отца Му Давид; и ще царува над дома Яковов навеки, и царството Му не ще има край."

Пресвета Дева казала на ангела: "Как ще бъде това, когато аз мъж не познавам?" — Ангелът й отговорил: "Дух Светий ще слезе върху тебе и силата на Всевишния ще те осени. Затова и Светото, Което ще се роди от тебе, ще се нарече Син Божий."

"Днес е началото на нашето спасение - възпява св. Църква - и разкриване на вечната тайна:
Син Божий става Син на Дева и Гавриил благодат благовествува
Затова нека и ние с него да пеем на Богородица:
Радвай се благодатна, Господ е с Тебе!"


© Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, епископ Левкийски и архимандрит д-р Атанасий (Бончев).

http://www.pravoslavieto.com


 
Posted by Picasa


Народни вярвания :
В българската традиция денят се свързва с идващата пролет и е известен като Благовец или половин Великден.
Според поверието , в този ден долитат кукувицата и лястовицата и носят благата вест, че зимата си е отишла. Смята се, че на Благовец трябва за пръв път да се хапне нещо зелено - коприва, киселец или лапад, за да потече в тялото на човека нова кръв.
Поднася се риба (печена или варена), пити и лучник.

Благовещение е празник, честван у нас преди десетилетията и като Ден на майката, като духовен семеен празник и на света Богородица.

Имен ден празнуват: Блага, Благовест, Благовеста, Благовестин, Благодатка, Благой, Благомил, Благомира, Блаже, Блажена, Блажо,и Евелина, Евангелина, Гавраил, Габриела, Гавраила.

четвъртък, 17 март 2011 г.

Фокача с маслини, риган и мариновани сушени домати

 
Posted by Picasa

Продукти:

300 мл вода
500 г брашно
1 ч.л. сол
1 с.л. захар
1 с.л. зехтин
1 ч.л. суха мая за хляб

2 с.л. олио от маринованите домати
2 с.л. нарязани мариновани домати
2 с.л. нарязани маслини
1 ч.л. сух риган

1. Замесете меко тесто (виж Как се прави тесто с мая). Оставете го да втаса.
2. Намажете тава със зехтин. Разточете тестото и го разстелете в тавата. Надупчете го леко с пръсти.
3. Поръсете тестото с мазнината от маринатата. Тя ще се стече в дупчиците. Наръсете с риган, маслини и парченца домати.

 
Posted by Picasa

4. Печете фокачата в предварително загрята на 200 С фурна.