понеделник, 21 февруари 2011 г.

Еклерчета с млечен крем

 
Posted by Picasa


продукти:


за тестото:

1 ч.ч. брашно
1 ч.ч. вода
50 г краве масло
щипка сол
щипка захар
4 яйца

за крема:
500 мл прясно мляко
3 яйца (разделени на жълтъци и белтъци)
2 с.л. брашно
6 с.л. захар
ванилия
1 с.л. краве масло

захарни фигурки за украса

1. Сложете водата, маслото, захарта и солта в малка тенджера. Загрейте докато заври.

 
Posted by Picasa

2. Махнете тенджерата от котлона. Прибавете цялото брашно и започнете да бъркате енергично с дървена лъжица докато сместа стане гъста и гладка и започне да се отделя от съда. Върнете на котлона като продължавате да бъркате, докато на дъното на тенджерата се образува бяла коричка.

 
Posted by Picasa

3. Дръпнете тестото от котлона и оставете да изстине.
4. Когато брашнената смес се охлади, започнете да прибавяте едно по едно яйцата като бъркате енергично ( може да ползвате и миксер). Важно е тестото да поеме напълно едното яйце преди да сложите следващото. Вижте Как се прави парено тесто.
5. Полученото тесто трябва да е много меко и лепкаво. Трябва да пада от лъжицата спокойно, но не и да тече. Ако стане много гъсто, сложете още мъничко яйце.
6. Разпределете сместа с чаена лъжичка върху хартия за печене на разстояние, без да се допират еклерчетата.

 
Posted by Picasa

Печете ги в предварително загрята на 200 С фурна.

 
Posted by Picasa

7. Разбийте жълтъците с брашното и половината от прясното мляко. Другата половина от прясното мляко го сипете в тенджерка и го оставете да заври с 3 с.л. захар. Прибавете врящото мляко в жълтъците на тънка струйка, като разбърквате непрекъснато. Върнете сместа в тенджерата на котлона. Бъркайте непрекъснато.
8. Добавете ванилията и варете крема докато се сгъсти. Оставете го да изстине. След като поизстине го разбийте с миксер с размекнатото на стайна температура масло.Вижте Как се прави млечен крем.
9. Прорежете изстиналите еклерчета и ги напълнете с крем като си помагате с чаена лъжичка / или чрез шприц/.
10. Разбийте на твърд сняг 3 белтъка с 3 с.л. захар. Разпределете разбитите белтъци върху еклерчетата. Украсете със захарни фигурки.

 
Posted by Picasa

Талиолини със сос "Болонезе"

 
Posted by Picasa

Продукти:

за тестото:
2 големи яйца
200 г брашно
щипка сол
1 ч.л. зехтин

за соса:
500 г кайма
1 с.л. ситно нарязан лук
1 с.л. ситно нарязан морков
1 с.л. ситно нарязана целина
1 ч.ч. доматена салца
1/2 ч.ч. вино
1/2 ч.л. сол
1/2 ч.л. черен пипер
1/2 ч.л. червен пипер
1/2 ч.л. кимион
1-2 с.л. зехтин

настърган пармезан или кашкавал

1. Пресейте брашното на купчинка. Направете кладенче в средата. Сложете яйцата, солта и зехтина. С ръка започнете да смесвате съставките като загребвате по малко от брашното. Омесете твърдо тесто. Срязвайки тестото, то трябва да има малки мехурчете в средата. Това показва, че тестото е добре омесено. Покрийте го с кърпа и го оставете да си почине за половин час.
2. Разделете тестото на две топки. Разточете всяка топка на тънка кора, посипете я с брашно и я навийте на руло. С остър нож нарежете ленти с дебелина 5 мм. Развиите ги и ги разрохкайте като ги вдигнете във въздуха и пуснете на масата няколко пъти. Разтелете ги върху кърпа, посипана с брашно да поизпръхнат.

 
Posted by Picasa

3. Загрейте зехтина в дълбок тиган. Добавете лука, моркова и целината и ги задушете в мазнината. Прибавете каймата, раздробена на парченца и я запържете напълно докато и се изпари течността.

 
Posted by Picasa

4. Добавете виното и варете докато напълно се изпари. Изсипете доматената салца. Подправете със сол, черен и червен пипер, кимион. Оставете соса на тих огън да къкри. При необходимост добавете гореща вода или бульон.
5. Възварете голяма тенджера с подсолена вода и няколко капки зехтин. Сложете талиолините да се сварят, но не ги разварявайте, нека да останат леко твърди. Отцедете ги от водата и ги прехвърлете в тенджерата със соса. Ако е необходимо добавете малко гореща вода от пастата. Оставете ги да покъкрят малко и сервирайте. Поръсете ги с настърган пармезан.

 
Posted by Picasa

Печено пиле с ким


Продукти:


1 пиле на парчета
1 с.л. масло
сол
черен пипер
1/2 ч.ч. вино
1/2 ч.ч. бульон
1 с.л. ситно нарязан лук
1 ч.л. ким

1. Загрейте фурната на 220 С. Подредете парчетата пиле в тавичка с кожата на долу. Намажете го с масло.


2. Сложете пилето във фурната и го печете около 20 минути. Извадете го.
3. Намалете фурната на 150 С. Обърнете парчетата с кожата на горе. Посолете пилето със сол, черен пипер и ким. Върнете го във фурната. Печете го още около час-час и половина.
4. Извадете пилето в чиния за да си почине. Излейте мазнината от печенето в тиган. Добавете лука и го задушете. Изсипете виното в тавата за да разтвори загорелите парченца. Оберете всичко и го изсипете при лука.


Варете соса докато се сгъсти. Залейте пилето с него.







Бабето

 
Posted by Picasa


Продукти:

1 свинска глава
1 свинско шкембе

на 1 кг месо:
25 г сол
5 г черен пипер
5 г кимион
3 г бахар
1/2 глава счукан чесън
5 г лют червен пипер
1-2 дафинови листа

зелева чорба

1. Главата се измива добре, слага се в голяма тенджера, залива се със студена вода и се вари на слаб огън докато се развари.
2. Изваждат се костите. Месото се прецежда и реже много на едро.
3. Добавете подправките и малко бульон. Омесете всичко добре.
4. Измийте добре шкембето. Напълнете го със сместа плътно, като гладката страна остане отвън. Зашийте го. Надупчете го на няколко места.

 
Posted by Picasa

5. Сложете го в тенджера, в която на дъното сте сложили обърната чиния, за да не опира директно бабето. Притиснете го отгоре с друга чиния.
6. Залейте го със зелева чорба и го варете на слаб огън около 2 часа. Лесно да се пробожда с вилица.
7. Извадете бабето внимателно и още горещо го притиснете между две дъски. Оставете го да изстине.

 
Posted by Picasa

8. Можете да я съхранявате на студено и проветриво място за 2-3 седмици, или да я приберете във фризера.
9. Поднесете я нарязана на филийки.
10. Ако сместа се окаже много и не можете да я съберете в стомаха, може да я напълните в дебели свински черва. Варят се по същия начин. Така се получават бабушки. Ако желаете можете и да ги опушите.

 
Posted by Picasa

Питки с орехи и мед

 
Posted by Picasa

Продукти:

за тестото:
200 мл прясно мляко
1 яйце
3 с.л. кисело мляко
1 с.л. олио
1/2 ч.л. сол
1 с.л. захар
1/2 пак. мая за хляб
500 г брашно

1 ч.ч. орехови ядки
1 с.л. краве масло

1. Замесете меко тесто. Оставете го да втаса.
2. Разточете го леко на кора. Разтопете маслото. Намажете кората с масло. Поръсете я с ореховите ядки.

 
Posted by Picasa

3. Навийте кората на стегнато руло и го нарежете на филийки с дебелина около 2 см.

 
Posted by Picasa

4. Подредете филийките в тава, покрита с хартия за печене. Оставете ги да втасат.

 
Posted by Picasa

5. Печете питките в предварително загрята на 200 С фурна докато се зачервят.
6. При поднасяне ги полейте обилно с мед.

 
Posted by Picasa

неделя, 20 февруари 2011 г.

Свински бут




Първи вариант:

Продукти:

голямо парче свински бут без кост
морска сол

1. Измийте добре месото и го подсушете напълно със салфетка. Претеглете го. Осолете го добре и оставете да престои покрито със солта - за 1 кг месо - 24 часа.
2. Измийте месото от солта. Оставете го да се отцеди и го подсушете. Намажете го с кашица от горчица, червен пипер, черен пипер, лют червен пипер, розмарин и малко вино.
3. Продупчете месото, прекарайте въже и го окачете на сухо, студено и проветриво място. След около 30-40 дни е готово за консумация.

 

Втори вариант:


Продукти:


1 свински бут с кост
морска сол

1. Измийте добре месото и го подсушете напълно със салфетка. Изрежете стърчащите парченца и отстранете излишната сланина. Внимавайте да не нараните естествената ципа, която обгръща месото. Претеглете го. Осолете го добре и оставете да престои покрито със солта - за 1 кг месо - 24 часа.
2. Измийте бута от солта. Оставете го да се отцеди и го подсушете. Намажете го с кашица от горчица, червен пипер, черен пипер, лют червен пипер и малко вино.
3. Продупчете месото, прекарайте въже и го окачете на сухо, студено и проветриво място. Първите 2-3 дни го сваляйте и го запичайте в предварително загрята на 220 С фурна за 15-20 минути. След около 2 месеца е готово за консумация.

 

 

Трети вариант:

Продукти:


1 свински бут с кост
морска сол

Продукти за маринатата:
за 10 кг месо

5 г черен пипер на зърна
3 г бахар на зърна
2 г кориандър
1/2 индийско орехче
4-5 пъпки карамфил
4-5 дафинови листа
200 г сол
2 с.л. захар
700 мл вино
1 л вода

45 ее витамин С ампула

1 лимон


за глазурата:

3 с.л. горчица
1 глава чесън, счукан на пюре със щипка сол
40 г чимен
40 г червен пипер
1-2 ч.л. лют червен пипер
бяло вино

1. Вземете един цял свински бут. Почистете го от стърчащите парченца и дебелата сланина. Внимавайте да запазите целостта на ципите и оставите сланината на дебелина до 2-3 мм. Измийте го добре.
2. Претеглете бута и си определете нужните продукти за маринатата. Сложете в малка тенджера виното, водата, солта, захарта и подправките и ги възварете. Оставете маринатата напълно да изстине. Прецедете я. Добавете ампулите витамин С.
3. С голяма спринцовка шприцовайте маринатата вътре в месото. Опитайте се да я разпределите равномерно, като обърнете внимание най-вече на местата около коста.

 

 

4. Сложете бута в голям съд и го покрийте с морска сол. Обърнете особено внимание на местата около коста в двата края на бута. Преценете времето, което трябва да стои в сол - за 1 кг месо - 24 часа. Всеки ден изливайте изтеклата кръв и поръсвайте още малко сол, ако е необходимо.

 

5. След като измине определеното време за престой в сол, извадете месото и го измийте хубаво. Оставете го да се отцеди. Натрийте го с нарязан лимон.
6. Опушете бута за 22 часа над дъбови стърготини.

 

7. Смесете съставките за глазурата. Трябва да стане каша.

 

8. С помощта на четка намажете бута от всички страни.

 

9. Закачете го да изсъхне на студено и проветриво място. След 30 дни :

 


 

10. За да не просъхне бута, след нарязване го обмажете хубаво с разтопена свинска мас и го закачете отново на проветриво място.